divendres, 4 de gener del 2008

Els pantans estrenen el 2008 amb una sequera històrica

Avui 3-1-08

Els embassaments de les conques internes de Catalunya estan al 26,4% de la seva capacitat El rècord negatiu més recent es va registrar el 1990, amb el 29% Medi Ambient prepara l'arribada d'aigua per mar

Joaquim Elcacho


Les minses pluges de les últimes hores (i les que s'esperen per als pròxims dies) no posaran fi al que s'està convertint en una sequera històrica. El 2007 es va tancar dilluns "amb el pitjor registre de precipitacions dels darrers 10 anys", segons el departament de Medi Ambient, i els embassaments de les conques internes de Catalunya (Ter, Llobregat, la Muga, Foix, Siurana i Riudecanyes) han estrenat l'any amb el rècord de falta de reserves de les tres últimes dècades.

Els pantans de les comarques de Barcelona i Girona acumulaven el passat dia 1 un total de 183,38 hectòmetres cúbics, és a dir, només el 26,41% de la seva capacitat. Aquesta xifra que supera els mínims establerts els anys 1990 (29,76%) i el 2002 (30,49%), segons l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). Com a exemple d'aquesta situació, el pantà de Sau, font destacada de l'abastament d'aigua a les comarques de Barcelona i Girona, es trobava ahir al 21,04% de la seva capacitat.

Als pantans de la conca de l'Ebre, la situació és una mica millor, tot i que igualment preocupant: l'aigua només ocupa el 32,71% de la capacitat total. L'embassament de Canelles, el més gran de Catalunya, es troba actualment al 16% i Camarasa al 17%.

El departament de Medi Ambient va actualitzar ahir el balanç del programa de seguiment de la sequera recordant que les pluges del desembre han estat molt irregulars i no han beneficiat les capçaleres dels rius. "A l'inici de l'any es mantenen totes les conques de Catalunya en situació d'excepcionalitat [d'acord amb el decret de mesures contra la sequera], sent la Muga la conca en una situació més intensa de sequera, amb un escenari d'excepcionalitat 2". En aquesta conca és prohibeixen els usos lúdics de l'aigua i el rec només està autoritzat per garantir la supervivència dels arbres.

El departament de Medi Ambient i Habitatge considera que, tot i les escasses reserves actuals, les restriccions directes en el subministrament d'aigua als ciutadans de les comarques de Barcelona es poden ajornar fins a l'abril.

Medi Ambient treballa en un pla de contingència per estalviar aigua i aconseguir fonts de subministrament alternatives. Entre aquestes actuacions s'inclouria la reducció de la pressió d'aigua a les xarxes de subministrament en hores de baixa demanda i el transport d'aigua per via marítima fins al port de Barcelona.

D'altra banda, la Plataforma d'Oposició als Transvasaments ha iniciat una recollida de firmes per demanar que es redueixi la quantitat d'aigua del riu Ter que s'envia a l'àrea metropolitana de Barcelona, informa Elisabet Escriche. La plataforma argumenta que s'està incomplint la llei que regula els cabals. La plataforma s'oposa també al transvasament del Roine (que defensa CiU), afirmant que la seva aigua té "sediments radioactius".

Font:
http://paper.avui.cat/article/societat/110825/pantans/estrenen/amb/una/sequera/historica.html