dissabte, 19 de gener del 2008

Estableixen un cabal ecològic d´entre 20 i 40 centímetres al rec del Molí

Diari de Girona 19-1-08

Determina que serà el mateix que hi ha ara quan no es rega

C.T.B., ColomersEl rec del Molí pel marge esquerre del riu Ter mantindrà un cabal ecològic d'entre 20 i 40 centímetres. Aquesta és la làmina d'aigua que, segons l'empresa que s'encarrega de canalitzar el canal de regadiu, la Societat Estatal d'Infraestructures Agràries (SEISA), diu que circula actualment pel rec del Molí, o de Sentmenat, quan no és època de regadiu.

La canalització de l'aigua de reg que des del segle XVI fins ara passa pel rec de Sentemenat per abastir els regants del Baix Ter provocarà que deixi de circular l'aigua dels regants pel canal amb més de quatre segles d'història. Deixar d'utilitzar-lo implica el descens del cabal i, en el cas que fos nul, provocaria la mort d'espècies vegetals i animals que hi viuen o se n'aprofiten. Per evitar aquest fet -que és el principal cavall de batalla de les entitats ecologistes, a més de la reducció d'aportacions d'aigua als aqüífers-, SEIASA aporta diferents arguments per justificar que el cabal ecològic que ha de circular pel rec de Sentemenat ha de ser de 0,3 metres cúbics per segon.

Els arguments que dóna el promotor del projecte són els següents, d'acord amb el que apareix a la declaració d'impacte ambienta publicada al Butlletí Oficial de l'Estat: els 0,3 metres cúbics per segon d'aigua són la quantitat que "sembla que circula a l'hivern quan no es reg, per la qual cosa, les comunitats biològiques associades -al Rec del Molí- ja estan adaptades a aquest mínim"; representa un mínim del 10% del cabal que no s'utilitza per regar en el mes de juliol -que és el que té més demanda- i fins el 100% del cabal total dels mesos en què no es rega; permet mantenir una làmina "constant d'aigua" d'entre 20 i 40 centímetres de profunditat amb una amplada d'uns dos metres, cosa que segons SEIASA, permet el desplaçament dels peixos i "l'autodepuració de els aigües".

L'estudi d'impacte ambiental també mostra que de les 14 institucions i organismes oficials consultats el 2006, van respondre tres -i cap dels ajuntaments afectats-. Quan a les organitzacions ecologistes, en van respondre quatre de nou. D'aquestes, la Generalitat va suggerir al Ministeri de Medi Ambient que consultés Gent del Ter, Grup de Defensa del Ter i l'Associació de Naturalistes de Girona, que són tres de les que van respondre.

Font:
http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2939_3_242455__Comarques-Estableixen-cabal-ecolgic-dentre-centimetres-Moli