dissabte, 26 de gener del 2008

Susqueda continua perdent aigua i se situa ara a menys del 24% del volum total

Diari de Girona 25-1-08

CiU aposta pel transvasament des del Roine en unacompareixença al Pasteral

R.R.B., La Cellera de Ter.

Alguns dels edificis que el pantà de Susqueda ocultava en altres èpoques tornen de mica en mica a veure la llum del dia. I és que aquest embassament, un dels tres de la conca del riu Ter, segueix perdent volum d'aigua i avui ja se situa per sota del 24 per cent de la seva capacitat. Ter amunt, al terme de Vilanova de Sau, el pantà de Sau es troba ara a un 24,21 per cent del seu volum total encara que, a diferència del de Susqueda, en l'última setmana ha recuperat uns pocs hectòmetres cúbics. Són dades de l'Agència Catalana de l'Aigua, preocupants encara que esperades vista la manca de pluja i la tendència dels últims mesos. Al tercer embassament de la conca del Ter, el del Pasteral, el nivell d'aigua s'ha pràcticament mantigut en l'última setmana. En aquest punt, situat a la Cellera de Ter, és des d'on s'envia l'aigua cap a Barcelona, i a partir d'on s'ha reduït el cabal circulant del Baix Ter fins a 1 metre cúbic per segon. També és on ahir el cap de llista de CiU per al Congrés, Jordi Xuclà, va fer la primera roda de premsa per explicar els compromisos electorals del grup. L'acompanyaven una bona colla de membres de la federació. L'embassament de Susqueda, situat al terme municipal d'Osor, conté en l'actualitat 55,69 hectòmetres cúbics, un 23,90 per cent de la seva capacitat total, i uns tres hectòmetres cúbics menys que fa una setmana. El gener de l'any passat el volum d'aigua que contenia doblava l'actual. I el descens és prou rellevant si el comparem amb la mitjana de volum en la mateixa data dels últims cinc anys: 132,83 hectòmetres cúbics enfront els 55,69 actuals.

Encara que en els darrers set dies ha experimentat una lleugera recuperació, el pantà de Sau ha seguit la mateixa línia que el de Susqueda. Avui conté uns 40,01 hectòmetres cúbics, un 24,21 per cent de la seva capacitat màxima i també aproximadament la meitat del volum que contenia l'any passat per aquestes dates. Pel que fa al petit embassament del Pasteral, al terme municipal de la Cellera, és el que s'ha mantigut més estable en l'últim any, amb gairebé un hectòmetre cúbic de volum total.

Però el pantà del Pasteral també és el punt a partir del qual el cabal del Ter es redueix de manera substancial, i segurament per això el lloc escollit ahir per Jordi Xuclà i altres membres de CiU per a fer la primera roda de premsa de la federació per presentar els compromisos electorals del grup, que ahir es van centrar en la manca d'aigua.

Xuclà va estar acompanyat per Montse Surroca, número dos en la llista de CiU per al Congrés, i per Ramon Espadalé, l'últim conseller de Medi Ambient del govern Pujol. A més, van desplaçar-se fins al Pasteral diversos alcaldes convergents de municipis del Baix Ter, afectats per la disminució del cabal del riu. I també van assistir-hi el regidor de l'Ajuntament de Girona Carles Puigdemont i diversos diputats i senadors convergents. La seva proposta: cal fer efectiu el transvasament d'aigua des del riu Roine fins a Catalunya.

Malgrat que no és nou que els convergents proposin aquest transvasament, Xuclà va considerar aquest projecte com a una "condició bàsica per a la propera legislatura", i va subratllar que el Roine és el riu europeu més cabalós d'entre els que desemboquen al Mediterrani. En aquest sentit, va recordar que seria suficient menys d'un 1 per cent del volum d'aigua que el Roine deixa al Mediterrani per a abastir les terres catalanes.

Xuclà, que va indicar que el Ter és "el riu més aprofitat, fins arribar a l'extenuació", va interpel·lar el PSC a posicionar-se davant la proposta de CiU. En opinió del diputat, els socialistes catalans són "presoners del no" dels seus socis de govern. Es referia, va aclarir, a les negatives a construir el Quart cinturó i a engegar el projecte de transvasament de les aigües del Roine.

Per la seva banda, Espadalé va argumentar que portar aigua des del riu Roine "totalment viable" i la millor opció perquè "és allà on hi ha aigua", perquè el règim pluviomètric és diferent del de Catalunya (si hi ha sequera al Ter també n'hi ha a l'Ebre, va dir, però no al Roine), i perquè tan sols caldria menys d'un 1 per cent del volum d'aigua que transporta el riu francès.

Els convergents van criticar que el tripartit combati la segquera només amb el transport d'aigua amb vaixells i amb les dessalinitzadores. Espadalé va afegir que "ara hi ha una explotació dramàtica dels aqüífers per no tenir restriccions en plena campanyha electoral".

Font:
http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2945_3_243691__Comarques-Susqueda-continua-perdent-aigua-situa-menys-volum-total