dimecres, 9 de gener del 2008

El Govern no farà restriccions però es reduirà el cabal del Ter

Diari de Girona 9-1-08

Els més perjudicats per la mesura de l'ACA seran els regants del Baix Ter

DdeG, Girona

La Generalitat ha decidit finalment que no hi hagi restriccions d'aigua a Girona però el riu Ter quedarà sec. La Comissió de Dessembassament ha decidit a proposta de l'Agència Catalana de l'Aigua -ACA- reduir dràsticament el cabal del riu per evitar les restriccions en el subministrament a l'àrea metropolitana de Barcelona i a Girona. Això vol dir que es tancaran les comportes dels pantans i que el riu pot quedar pràcticament sec, segons va informar ahir Ràdio Girona. Els més perjudicats seran els regants del Baix Ter.

Les comunitats de regants i l'Ajuntament de Girona van votar en contra de la proposta però la Comissió de Dessembassament va decidir en una reunió extraordinària reduir a la mínima expressió el cabal del riu. Per llei el Ter ha de tenir un cabal mínim de 3 metres cúbics per segon i ara mateix en té 2 i la previsió és a partir d'ara anarho reduint de forma progressiva fins que el març el cabal sigui de 0,3 metres cúbics per segon.

Amb aquestes quantitats es garanteix el submnistrament d'aigua a l'àrea metropolitana de Barcelona i a Girona però implicarà un impacte econòmic molt seriós a l'agricultura sobretot als regants del Ter.

El regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Girona, Enric Pardo, no està d'acord amb aquesta decisió i creu que abans s'hauria de reduir la quantitat d'aigua que es transvasa a Barcelona perquè, a més, així ho preveu la llei. "Ara no és així estem en una situació de sequera extrema i això vol dir que per començar a reduir és per l'àrea metropolitana de Barcelona" deia ahir Pardo a Ràdio Girona. A més a més, el regidor indicava el seu parer que si es reduís a l'àrea metropolitana de Barcelona es podria arribar també a reduir a l'àrea metropolitana de Girona "però el que no pot estar sobre la taula de discussió és el cabal mínim que ha de portar el riu". L'àrea metropolitana de Barcelona s'emporta set vuitenes parts del total de l'aigua per al consum que prové del Ter.

Font:
http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2929_3_240556__Comarques-Govern-restriccions-reduir-cabal