dissabte, 26 de gener del 2008

La manca d´aigua mata centenars de peixos a la riera de Vilopriu a Colomers

Diari de Girona 25-1-08

La reducció del cabal del Ter per garantir el subministrament a la ciutat asseca els recs

Pili Turon, Colomers

La reducció del cabal del Ter va provocar la mort de centenars de peixos a la riera de Vilopriu, a Colomers, entre dimecres i dijous. Aquests animals van morir per manca d'oxigen mentre d'altres agonitzaven en petits bassals, formats a l'entorn de la riera i que encara no estaven secs, on els esperava la mort.

La reducció del cabal del Ter, decidida per la Generalitat per combatre la sequera i garantir el subministrament a les àrees metropolitanes de Barcelona i Girona, ha agreujat la manca d'aigua en recs i rieres com aquesta. A Colomers han comprovat com el nivell de l'aigua ha baixat en qüestió de dies, un fenomen que també és visible en diversos trams del rec del Molí a Verges o al pas del pont de Sobrànigues.

Avís de l'AjuntamentLa mortaldat de peixos es va produir en una zona d'aiguabarreig entre la riera de Vilopriu i el Ter, on la manca d'aigua va fer que es quedessin sense aire. L'Ajuntament de Colomers va avisar de la situació a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), que ahir al matí hi va enviar l'inspector de zona.

El Departament de Medi ambient i Habitatge de la Generalitat va informar que els animals afectats pertanyen a una espècie forània -gardí, de mides compreses entre 5 i 20 centímetres- i que per aquest motiu va descartar rescatar els exemplars que ahir seguien vius. Quan es tracta de peixos autòctons el procediment habitual consisteix en traslladar-los per tal d'afavorir-ne la subsistència, però aquest no és el cas de Colomers. Així, i tal com van explicar des de Medi ambient, es va decidir deixar aquests animals a les basses on van quedar atrapats i esperar que es morin -una acció que està contemplada en una normativa.

Els animals es recolliran avui

Pel que fa als peixos morts, l'Agència Catalana de l'Aigua els retirarà avui per motius de salubritat i evitar que hi hagi cap afectació al medi ambient; el mateix que s'anirà fent amb els exemplars que vagin morint en els propers dies.La reducció del cabal del riu tancant les comportes dels pantans és una mesura que el Govern de la Generalitat va decidir aplicar després que ho acordés la Comissió de desembassament del Ter, seguint una proposta de l'Agència Catalana de l'Aigua.

Font:
http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2945_3_243680__COMARQUES-manca-daigua-mata-centenars-peixos-Colomers