dimarts, 16 de juny del 2009

Clam conjunt a la Diputació pel retorn de cabal del Ter

Clam conjunt a la Diputació pel retorn de cabal del Ter

Font: Diari de Girona

La Diputació de Girona en bloc ha exigit al Govern que fixi una data concreta per començar el retorn progressiu

ACN/DDG La Diputació de Girona en bloc ha exigit al Govern que fixi una data concreta per començar el retorn progressiu de cabal del riu Ter el segon semestre d'aquest any. Es tracta d'una moció impulsada pel grup de CiU –a l'oposició- però finalment consensuada pels tres grups que tenen representació al ple. La moció és la reacció de la Diputació de Girona a les declaracions del conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, que ha reconegut que, quan falta només un mes perquè entri en funcionament la dessaladora del Prat de Llobregat, encara no hi ha cap data prevista per començar a retornar cabal del Ter ni tampoc se sap quina serà la quantitat d'aigua.

En el text de la moció, ERC, PSC i CiU, recorden que durant una visita de Baltasar a Celrà el febrer del 2008 va assegurar que l'aigua del Ter que s'està transvasant a l'àrea metropolitana de Barcelona des del 1959 es retornaria al 100%. Llavors, el conseller va dir que el retorn de cabal començaria la segona meitat del 2009 coincidint amb la posada en marxa de la nova dessaladora. Quan falta només un mes perquè entri en funcionament, Baltasar ha admès que no hi ha data ni quantitat d'aigua que es començarà a retornar.

Per aquest motiu, els tres grups han consensuat la moció on demanen al conseller que 'mantingui el compromís' i que fixi una data concreta per a l'inici del retorn d'aigua. 'Que es determini la quantitat d'aigua que s'ha de retornar, amb el compromís explícit que es realitzarà de manera progressiva i en un període de temps raonable', reclama la moció.

Els tres grups creuen que és una reivindicació 'justa i necessària' perquè durant 50 anys les comarques gironines estan patint les conseqüències del transvasament. Per això, alerten que si es disposen de les infraestructures que permeten l'alliberament d'aigua però no s'aprofita hauran perdut una 'oportunitat magnífica'. Una oportunitat que no es pot perdre si 'es vol garantir la sostenibilitat d'aquest riu'.