dimecres, 10 de juny del 2009

El Consorci Alba-Ter se sent enganyat i es planteja dur el Govern als tribunals

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2009061000_3_337186__Comarques-Consorci-AlbaTer-sent-enganyat-planteja-Govern-tribunals

Considera "obvi" que el transvasament del riu és "desmesurat" i demana decisions polítiques


GIRONA| R.REYNER

El Consorci Alba-Ter, format per més d'una quarantena d'ajuntaments de la conca del riu Ter, es va mostrar ahir molt dur amb la Generalitat, i més concretament amb el Departament de Medi Ambient i amb l'Agència Catalana de l'Aigua. Va ser després que el conseller Francesc Baltasar reconegués dilluns que, a falta d'un mes per a l'entrada en funcionament de la planta dessaladora del Prat de Llobregat, no se sap quan es començarà a reduir el volum d'aigua que des del riu Ter es transvasa cap a l'àrea metropolitana de Barcelona, i que actualment correspon al 75% del seu cabal. Tot plegat, quan el febrer de l'any passat el conseller mateix s'havia compromès a iniciar el retorn del cabal al Ter la segona meitat del 2009, coincidint amb la posada en marxa de la nova dessaladora.

El president del consorci, Francesc Camps, va assegurar ahir que l'ens "se sent enganyat". "Ens van dir que quan passés la sequera es buscarien solucions per al Ter, i ho estan incomplint vilment", va lamentar Camps, que va assegurar que tot plegat reflecteix la "poca capacitat d'assumir responsabilitats" de la Conselleria de Medi Ambient. El president va considerar "surrealista" que sent aquesta una conselleria d'ICV tot plegat s'estigui desenvolupant d'aquesta manera.

Baltasar va explicar dilluns que s'està elaborant un pla de gestió dels cabals de manteniment del Ter i va manifestar que es manté la voluntat de retornar progressivament aquests cabals un cop acabats els estudis. "N'estem farts, d'estudis, és obvi que el transvasament del riu Ter és desmesurat", va denunciar Camps, que va afegir que "és temps de prendre decisions polítiques" i va assegurar que el consorci "mantindrà permanentment d'actualitat l'expoli del 75% de l'aigua del Ter".

Per tot plegat, el president de l'ens supramunicipal va afirmar que si el Govern "no és capaç de rectificar" el consorci el portarà als tribunals. "Si acaba sent l'única solució, ho farem", va dir Camps, que va detallar que Alba-Ter es planteja recórrer tant a la justícia catalana com europea, per incompliment de directives marc.