dimarts, 9 de juny del 2009

El Govern reconeix que no sap quan iniciarà el retorn de l´aigua del Ter

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2009060900_3_336991__Comarques-Govern-reconeix-quan-iniciara-retorn-laigua

Tot i la posada en marxa de la dessaladora del Llobregat no es coneix el cabal que s'alliberarà



EL PRAT DE LLOBREGAT | ACN/DDG

El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, va reconèixer ahir que el Govern no té cap data per començar a retornar l'aigua al Ter, a només un mes perquè entri en funcionament la planta dessaladora del Prat de Llobregat. Aquest projecte a punt de finalitzar és el que hauria d'alliberar el riu Ter del subministrament d'aigua des del 1959 a l'àrea metropolitana. A més, encara no se sap quina serà aquesta quantitat d'aigua.

En la declaració institucional feta el febrer del 2008 a Celrà (Gironès), Baltasar va assegurar que l'aigua que des del 1959 s'està transvasant del Ter a l'àrea metropolitana de Barcelona es retornaria al 100% i que el retorn començaria la segona meitat del 2009, declaracions que de moment no es complirien amb els fets.

El conseller va recordar que el Govern està elaborant un pla de gestió dels cabals de manteniment del riu Ter i va ressaltar que malgrat "s'està avançant en els estudis" no es posa data al retorn de l'aigua, però "la voluntat es manté respecte del retorn progressiu dels cabals un cop s'acabin aquests estudis", va afegir Baltasar.

Aquestes noves declaracions del conseller van pronunciar-les ahir al matí durant la seva visita a la planta dessaladora del Prat de Llobregat per conèixer les últimes proves de la infraestructura. Segons les previsions entrarà en funcionament el 20 de juliol. Les obres han suposat una inversió de 230 milions d'euros i donaran una capacitat de producció de fins a 60 hectòmetres cúbics anuals, és a dir, uns 200 milions d'aigua diaris; xifra que correspon a un 24% del consum total d'aquest líquid de l'àrea metropolitana de Barcelona.

Sense apujar el rebut d'aigua

Aquest volum donarà servei a quatre milions i mig d'habitatges sense que vegin incrementada la factura de l'aigua que paguen els ciutadans, segons va assegurar Baltasar. El conseller va manifestar que serà l'empresa explotadora qui haurà d'establir com, quan i amb quin marge de temps "ha de fixar o no la repercussió del cost".

La nova planta és la segona d'aquestes característiques i permetrà el subministrament de l'aigua els 365 dies a l'any independentment de la climatologia. L'activitat de la futura planta, conjuntament amb altres actuacions en execució i planificades des de l'Agència Catalana de l'Aigua, permetran satisfer folgadament la demanda regional fins més enllà de l'any 2015. L'aigua, a banda de ser destinada al consum de boca, servirà per recarregar l'aqüífer del Llobregat.