dilluns, 24 de desembre del 2007

L’aigua del Roine i la unitat d’Espanya

e-notícies

Catalunya ja ha viscut el en darrer any situacions bastant surrealistes i indignes d’un país del Primer Món, com l’apagada elèctrica de l’estiu o la tallada de les línies de Rodalies. Potser una de les coses més delirants és que arribés a plantejar crear una línia de vaixells de Vilanova i la Geltrú a Barcelona per garantir el transport de passatgers. De república bananera!

Però tot això pot quedar-se del tot curt si no comença a ploure de manera de manera abundosa al Pirineu i s’omplen d’aigua els embassaments que abasteixen l’àrea de Barcelona. El president José Montilla ja porta setmanes avisant la població que estalviï aigua i que podrien haver-hi restriccions a la primavera. I si la sequera continua, em pregunto: té el nostre tripartit progressista, d’esquerres, ecologista i sostenible alguna alternativa?

Doncs sí: el pla B de Montilla és portar aigua en vaixells-cisterna per alimentar la xarxa. Poca broma. Més o menys el mateix que es va fer fa ja alguns anys amb una gran sequera a Mallorca. Ara: la diferència és patent. Que succeeixi una cosa així a Mallorca pot tenir justificació, però que passi a Barcelona, que és a quatre passes del Pirineu, sona a incompetència i manca de previsió. El que tampoc no queda clar és d’on traurien l’aigua dels vaixells cisterna. Del l’Oceà Àrtic, com algunes aigües minerals de moda? O potser de l’Ebre, com l’aigua que va a Mallorca? Tant d’enrenou per aturar el transvassament de l’Ebre per això?

A tot això, el problema de fons del subministrament d’aigua continuarà. El Govern, en principi, vol primar les dessalinitzadores d’aigua del mar, però és una fet bastant establerta que resulten molt cares i (paradoxalment) antiecològiques, a causa se l’energia que consumeixen i els residus que produeixen.

Hi ha una alternativa plantejada des de fa molts anys: el transvassament de l’aigua del Roine, des de Nîmes fins a Cardedeu. És una opció no gaire costosa, ràpida d’execució i molt segura, perquè els excedents hídrics del Roine (que s’alimenta dels Alps) són molt segurs. El problema és que aquesta opció, promoguda per CiU, ha estat sistemàticament desqualificada des d’Espanya. El PP preferia el transvassament de l’Ebre. EL PSOE s’estima més unes dessalinitzadores caríssimes.

I què hi ha al darrere de tot això? Nacionalisme espanyol del més barat i més cutre. Ni PP ni PSOE no volen dependre de l’aigua francesa. Aigua gavatxa? Ecs! Per a ells, Espanya és “una unidad de destino en lo hídrico”. I, als que no hi estiguem d’acord, que ens bombin.

Francesc Puigpelat

Font:
http://www.e-noticies.com/opinions/l%92aigua-del-roine-i-la-unitat-d%92espanya-33195.html