divendres, 21 de desembre del 2007

Qué serà del nostre riu Ter?

Diari de Girona 20-12-07

Fa uns quants mesos que el riu Ter és notícia als nostres diaris i n´és protagonista. Malauradament les notícies que es donen no sempre són positives. És cert i evident: el cabal del riu és molt inferior al mínim exigit per la llei del 1959 i pel Pla de Cabals de Manteniment de la Generalitat. Si per llei haurien de passar uns 4m3/segon, actualment en passen uns 0,7. I el més greu de tot plegat és que d´aquí a uns anys hi ha previsió d´ampliar els municipis als quals abasteix?

Només cal apropar-nos a la seva llera per veure i adonar-nos que el futur del nostre riu és força negre, i són tres els factors principals que causen aquest estat tan lamentable. L´un està clar que és la manca de pluja, molt per sota de la mitjana anual dels darrers anys i en tendència a empitjorar si tenim en compte les previsions negres del famós canvi climàtic. Un altre és el degut a les derivacions excessives d´aigua (actualment més del 70%) cap a l´àrea metropolitana de Barcelona, una quantitat totalment exagerada: el riu abasteix -per fi ara ho hem sabut- més de la meitat de catalans, fet que agreuja i repercuteix molt negativament sobre la quantitat i la qualitat de l´aigua, i també sobre la fauna, flora i boscos de ribera. I finalment, el tercer factor són els abocaments, controlats i incontrolats que hi ha en molts punts del riu, sovint per la manca de depuradores.

El riu no és ni pot ser mai una claveguera. És un bé natural i tenim l´obligació moral de cuidar-lo i preservar-lo per a les futures generacions. La meva dona i jo, per exemple, som naturalistes i aficionats a fer documentals de natura. Vivim al costat mateix del riu Ter i ell és el protagonista de la majoria dels nostres documentals. Només cal veure´ls per adonar-se que fa pena?però tot sovint ens preguntem, com fan molts gironins: I nosaltres, què hi podem fer?

Hem d´estalviar aigua -com més millor-, hem de denunciar qualsevol atac directe o indirecte al nostre riu, però allò realment important és exigir que es compleixi la llei referent al cabal ecològic del riu Ter. La salut del riu ha d´estar per damunt de qualsevol interès polític, és una qüestió de principis. I és per això que animem a tots els polítics gironins a defensar els interessos del riu, que són els de tots. Si properament hem d´estar a l´al­çada d´Europa, quan entri en vigor la Directiva Marc de l´Aigua, cal que el Ter millori -i molt!- la seva qualitat i quantitat d´aigua. Evidentment que hem de ser solidaris amb altres comarques, però l´ex­trac­ció que es faci ha de ser racional i, com a mínim, s´ha de respectar el cabal ecològic que marca la llei.

Ara el riu està malalt, però encara som a temps de posar-hi remei. Si baixem del nivell mínim exigit? què serà del nostre riu Ter?

Narcís Rubio i Marta Palmada. Sant Julià de Ramis.

Font:
http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2910_4_237848__Opinio-Cartes-Director