dimecres, 30 de gener del 2008

Baltasar afirma que el cabal del Baix Ter no ha incomplert el Decret de Sequera

Diari de Girona 30-1-08

Diu que en el període 2006-2007 no s'ha situat per sota d'aquests mínims establerts

DdeG, Girona.

"No hi ha cap dia de l'any hidrològic 2006-2007 en el qual s'hagi incomplert la normativa establerta pel Decret de Sequera". Així ha resposta el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar (ICV), a una pregunta formulada pel diputat gironí Xavier Dilmé (CiU) referent al cabal mínim del riu Ter mantingut durant l'any 2007. En un context de crítiques i alertes pel cabal del Ter i el volum d'aigua que se'n va a Barcelona, el conseller assegura que els cabals mínims al Baix Ter s'han mantingut durant tot el 2007 per sobre del que assenyala el Decret de Sequera, que es mantindrà vigent fins al 31 de desembre de 2008 si la situació no canvia.

Segons les dades facilitades pel titular de Medi Ambient, el Decret de Sequera estableix que el Baix Ter està dividit en dos trams diferenciats: el primer és el que va des de la sortida del Pasteral fins a la Sèquia Monar, que ha de portar com a mínim 0,39 metres cúbics d'aigua per segon, i el segon comprèn el tram entre la Sèquia Monar i l'embassament de Colomers, en el qual n'hi han de passar com a mínim 0,46. Segons les xifres aportades pel conseller, el cabal mitjà circulant pel riu entre l'octubre de 2006 i el mateix mes de 2007 va ser de 4,1 metres cúbics per segon en el primer tram i 2,2 en el segon. En canvi, en el període concret situat entre abril i octubre de l'any passat, en què ja havia entrat en vigor el Decret de Sequera, els cabals van ser de 5,6 i 2,9 respectivament. Així doncs, el representant de la Generalitat considera que en tot moment s'han cobert els mínims establerts pel Decret, com a mínim en aquest tram.

Reivindicacions de CiU i ERC

Però des de Girona, es continuen demanant mesures per garantir el cabal mínim ecològic al llarg de tot el riu. El grup de CiU a la Diputació de Girona, per exemple, ha presentat una moció on demana que es garanteixi aquest cabal ecològic, denunciant l'incompliment del cabal mínim del riu durant gran part de l'any a causa de l'elevada extracció que se'n fa cap a Barcelona. CiU destaca la "solidaritat" que els municipis situats a la conca del Ter han exercit durant molts anys amb la resta de Catalunya, especialment amb Barcelona, però considera que en aquest moment és necessari un replantejament de la situació. Per aquest motiu, la moció de la federació nacionalista proposa que es demani a l'Agència Catalana de l'Aigua i a la Generalitat que reconsideri els cabals previstos per al proper trimestre per evitar la mort biològica del Ter. Igualment demana que se sol·liciti a l'ACA i a la Generalitat que els nous cabals aportats per les noves dessaladores serveixin per retornar una quantitat equivalent de cabal al riu Ter, com a primer pas d'un procés que garanteixi un cabal ecològic al riu Ter.

Les JERC, per la seva banda, també han mostrat la seva preocupació pel riu i veuen positiu que les comunitats de regants, entitats socials, grups ecologistes i administracions s'hagin unit per demanar "allò que és exigible amb la llei a la mà i que se'ns està vulnerant des de fa tant de temps".

Font:
http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2950_3_244647__Comarques-Baltasar-afirma-cabal-Baix-incomplert-Decret-Sequera