dijous, 17 de gener del 2008

L´ACA es prepara per recollir els peixos morts per la sequera

Diari de Girona 17-1-08

La poca aigua que hi ha al pantà pot provocar aviat una mortaldat

DdeG, Sau

L'Agència Catalana de l'Aigua està preparant un operatiu com el de fa tres anys per recollir els cadàvers dels peixos del pantà de Sau que poden morir massivament en els propers dies si no es recupera el nivell de l'aigua, cosa que en aquests moments sembla força improbable.
De fet, en circumstàncies anteriors, i amb la mateixa -escassa- quantitat d'aigua que hi ha en aquests moments en l'embassament, la mort dels peixos ja s'hauria produït. Aquest any, però, els peixos estan de sort: tot i la manca d'aigua aquesta és de millor qualitat, i això els ha donat un marge de supervivència més llarg. Un marge, de tota manera, que porta camí d'esgotar-se, d'aquí que els preparatius ja estiguin en marxa. en cas d'haver-se de dur a terme, l'operació de recollida de cadàvers es durà a terme amb embarcacions tipus Pelican, que treballen amb un captador instal·lat a la proa.

L'any 2005, l'ACA ja va muntar un dispositu que teòricament havia de retirar milers de tones de peixos morts, si bé al final va quedar en quasi res, malgrat l'espectacular desplegament mediàtic que es va muntar al seu voltant. I no únicament mediàtic, ja que s'hi van destinar molts mitjans i molt personal. Per això, a la comarca ja s'han començat a deixar sentir veus crítiques amb l'operatiu, a causa sobretot del seu elevat cost -el d'aquest any encara no ha trascendit- i dels pocs resultats.

De fet, però, l'operació de 2005 era més complexa, ja que es tractava de transvasar aigua del pantà de Sau, situat a Vilanova de Sau, al de Susqueda, en el marc d'una operació per preservar la qualitat de l'aigua del sistema Ter-Llobregat, que proveeix l'àrea de Barcelona. En l'operació -que va costar més de 300.000 euros- es preveia capturar unes 400 tones de peixos, però finalment no van arribar a la vintena. La majoria eren alburnells i alguns siluros, segons explicaven els mateixos tècnics, que també admetien que el nombre de carpes capturades va ser poc significatives.

A més, els treballs van convertir Sau en una mena de parc temàtic, amb centenars de persones que s'hi acostaven amb l'esperança de veure les restes del poble que va quedar sepultat sota les aigües.L'operatiu va ser durament criticat aleshores per CiU, tan pel seu elevat cost com -en paraules del diputat Ramon Espadaler- tractar-se de "mesures per anar tapant forats".

Alguns grups ecologistes van assegurar que el llot del fons del pantà conté elements tòxics, procedents de transvasaments que es van realitzar en èpoques anteriors.Així mateix, es va aprofitar aquell buidatge per posar de manifest la gran quantitat de peixos no autòctons que hi havia a Sau -com els siluros-, introduïts probablement amb premeditació.

Font:
http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2937_3_242080__Comarques-LACA-prepara-recollir-peixos-morts-sequera