dijous, 3 de gener del 2008

Una plataforma recull signatures perquè es respecti el cabal mínim del riu Ter

Diari de Girona 3-1-08

Demana també que no es transvasi aigua del Roine i limitar el creixement urbanístic

DdeG, Girona.
La Plataforma d'Oposició als Transvasaments, integrada per membres de Naturalistes de Girona, Salvem l'Empordanet i Gent del Ter entre altres associacions en defensa del medi ambient, va recollir durant el dia d'ahir signatures de suport a un manifest que la plataforma té previst lliurar als departaments de Medi Ambient i Habitatge, Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya i a les diputacions de Barcelona i Girona.

El document, titulat com a Manifest per la Gestió Ecològica de l'Aigua i pel Decreixement a la Conca del Ter, recull sis punts en els quals s'exposen les peticions dels ecologistes. Els promotors del manifest demanen que es respectin cabals mínims estipulats per la llei, l'accés complet a la informació de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) des de la delegació de Girona, que es limiti el creixement urbanístic, el compromís dels diputats gironins al Parlament de Catalunya respecte a la gestió dels recursos hídrics, una moratòria en l'execució d'obra hidràulica major «fins que s'hagi arribat a una gran reflexió dels errors comesos els últims 50 anys» i, finalment, la retirada del punt cinc de l'article 117 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya. Aquest punt estableix el dret de la Generalitat de Catalunya a «participar en la planificació hidrològica dels recursos hídrics i dels aprofitaments hidràulics que passin per Catalunya o que hi fineixin provinents de territoris de fora del Estat». En el mateix manifest es justifica aquesta proposta per evitar que «el nou estatut es converteixi en una coartada per demanar el transvasament del riu Roine».

Precisament aquesta plataforma va néixer l'any 2000 per evitar el transvasament d'aigua del riu Roine a la xarxa hidràulica catalana i en un moment de forta sensibilitat ecològica a Catalunya a causa del projecte del Govern espanyol, presidit aleshores per José María Aznar, per transvasar aigua de l'Ebre a zones del sud de la península Ibèrica com el País Valencià, la Regió de Múrcia i Andalusia.

Font:
http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2923_3_239588__Comarques-plataforma-recull-signatures-perqu-respecti-cabal-minim