dissabte, 12 de gener del 2008

L´Ajuntament demanarà al Govern el retorn ´urgent´ del cabal del Ter

Diari de Girona 12-1-08

Acn/DdeG, Girona.

Tots els grups de l'Ajuntament de Girona -PSC, CiU, ERC, ICV i PP- presentaran al ple de dimarts que ve una moció per demanar al Govern que restableixi de manera "urgent" el cabal ecològic del riu Ter.

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va anunciar aquesta setmana la voluntat de reduir al 10% el cabal ecològic del Ter -fixat en una llei del 1959- per afavorir que hi hagi més aigua als embassaments i no hi hagi restriccions a les llars. No obstant això, l'Ajuntament entén que la conca del Ter ha estat "solidària" durant molts anys amb les comarques barcelonines i demana que ara es planifiquin mesures compensatòries per aportar aigua al riu ja sigui a través de dessaladores o de transvasaments de conques de rius que van més plens.

El regidor de Medi Natural, Ponç Feliu, ha alertat dels riscos ambientals i paisatgístics d'aquesta reducció i ha dit que és del tot inassumible passar d'un cabal mínim de 3 m3/segon a només 0,3. "Si les propostes de l'ACA prosperen, el Ter pot patir un desequilibri ecològic molt greu", ha afirmat Feliu. La moció demana a l'ACA que reconsideri els cabals previstos per al proper trimestre per evitar la "mort biològica del riu".

Suspendre el Pla de contingènciaLa moció que conté també la decisió de deixar en suspens el Pla de contingència que preveia restriccions d'aigua si s'entrava a la fase 2 del decret de sequera. Segons Feliu, ja no cal aplicar aquesta decisió perquè l'ACA ha acordat que si s'arriba a aquest extrem les restriccions es patiran arreu del territori que es nodreix d'aigua del riu Ter. També se sol·licita a l'ACA i al que els nous cabals aportats per les noves dessaladores serveixin per retornar cabal al riu Ter.

Font:
http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2932_2_241129__Girona-LAjuntament-demanar-Govern-retorn-urgent-cabal