divendres, 9 de maig del 2008

El cabal del Ter a Girona descendeix fins a sota dels 0,5 metres cúbics per segon

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008050900_3_264610__COMARQUES-cabal-Girona-situa-sota-metres-cubics-segon

És molt inferior al que estableix el Pla de Cabals per l'època de l'any, que és de 5,98 m3/s

L.F.G., Girona.

El cabal del riu Ter al seu pas per Girona és cada cop més escàs, i entre dimarts i dimecres es va situar molt per sota de les xifres que s'havien registrat durant l'últim mes: 0,5 metres cúbics per segon (m3/s) dimarts i 0,47 dimecres, quantitats que es troben molt per sota del que el Pla de Cabals estableix per aquesta època de l'any, que serien 5,98 m3/s.

Que l'aigua que porta el Ter a Girona es troba molt per sota del que estableix la llei no és cap secret i, de fet, la Plataforma pel Ter ja ha portat el cas als tribunals. Però és que, a més, aquesta quantitat ha anat descendint paulatinament en els últims dies. Entre finals d'abril i principis de maig, el cabal del riu a la ciutat se situava entre 0,8 i 1 m3/s. Ja es tractava d'un nivell molt baix, però és que des del 29 d'abril el cabal no ha deixat de descendir, arribant dimecres a un mínim de 0,47 m3/s.

Si aquestes dades es comparen amb les mitjanes històriques, es pot comprovar que l'actual nivell del cabal és extremadament baix. L'any 2003, per exemple, es va situar en 22,18 m3/s, mentre que en el 2004 la mitjana va ser 18,23. A partir de llavors, les quantitats ja van anar essent molt inferiors, fins que l'any 2007 van ser 4,18 i, en el que portem de 2008, la mitjana es troba en 1,06 m3/s. Tenint en compte que al llarg de l'any el cabal del riu hauria de ser 5 m3/s, durant aquest any les xifres se situen encara molt lluny del mínim.

Aquest descens del cabal en plena primavera preocupa especialment al vicepresident de l'Ateneu Naturalista de Girona, Albert Ruhí. Segons assenyala, la falta d'aigua és igual de preocupant hi hagi 1 o 0,5 m3/s, però el fet que es produeixi en aquesta època de l'any és especialment perjudicial per als ecosistemes. Ruhí va indicar ahir que en aquests moments els peixos s'estan reproduint i s'aturen aquí els ocells migratoris, de manera que la incidència de la falta d'aigua és més perjudicial que si succeís en ple estiu. Ruhí considera que les dades fetes públiques per l'ACA "continuen essent un incompliment molt greu", i lamenta que el riu "s'estigui quedant sec".

Els pantans segueixen al 25%

Mentrestant, les reserves d'aigua al sistema del Ter-Llobregat es situaven a data d'ahir al 25,51%, xifra equivalent a un volum de 156,1 hectòmetres cúbics (hm3). Per tant, entre el 16 d'abril i el 8 de maig, l'aigua acumulada en els embassaments d'aquest sistema es va incrementar en gairebé 26 hm3. Com que aquest sistema -que abasteix bona part de l'àrea metropolitana de Barcelona i Girona- es troba en bones condicions, el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, va anunciar ahir que l'entrada en la situació d'emergència s'ha endarrerit fins a principis de juny, com a molt aviat.

A més a més, durant els mesos de març i abril les precipitacions han permès recuperar part de l'humitat dels boscos i el sòl, fet que ha possibilitat la recàrrega d'aqüífers de capçalera. Al riu Ter se li ha sumat, d'altra banda, la fusió de la neu dels Pirineus, que també ha beneficiat el Freser. Malgrat això, però, el sistema del Ter-Llobregat es troba encara en un escenari d'excepcionalitat 2, igual que succeeix amb la Muga, on l'aigua embassada només arriba al 23,21% de la seva capacitat.
Baltasar, d'altra banda, va anunciar que el proper 13 de maig arribarà a Barcelona el primer vaixell amb aigua potable, en aquest cas procedent de Tarragona. En els següents dies (15 i 19 d'aquest mes) arribaran més vaixells, procedents de Marsella.