dijous, 22 de maig del 2008

Els regants desconfien que l´ACA respecti una taula de cabals pel reg que van acordar

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008052200_3_267123__Comarques-regants-desconfien-lACA-respecti-taula-cabals-acordar

El president de la presa de Colomers diu que "no perdonarem ni un sol litre"

Carles Torramadé, Girona

El descontentament i la desconfiança segueixen imperant en l'ànim dels regants del Baix Ter, que ahir es van reunir novament amb representants de l'Agència Catalana de l'Aigua per tractar el tema de la sequera i dels 14 pous que s'han d'obrir de Colomers a Torroella de Montgrí per garantir el cabal de supervivència de l'arbrat d'aquesta zona i que, segons els regants, hi ha dificultats amb els propietaris dels terrenys on s'han d'obrir. Ahir, el president de la comunitat de regants de la presa de Colomers, Jordi Aulet, va explicar que, després de la reunió, les sensacions són negatives ja que temen que l'ACA no compleixi una taula -reproduïda sobre aquestes línies- acordada per les dues parts el passat març i que estableix el volum d'aigua que ha de sortir dels pantans per regar en funció de la que hi hagi emmagatzemada.
D'acord amb les dades que ahir oferia l'ACA sobre l'estat dels embassaments, Sau tenia un volum de 53,29 hectòmetres cúbics d'aigua i Susqueda, 72,02, que sumen un total de 125,31 hectòmetres cúbics. Així, si aquesta xifra fos la que hi hagués el pròxim 1 de juny, els regants de les set comunitats del Ter haurien de rebre durant els següents tres mesos un total de 34 hectòmetres cúbics. Una xifra que, segons Aulet, si s'afegeix a la desena d'hectòmetres cúbics que s'esperen obtenir de l'obertura de nous pous, "els cultius es podran salvar bé". No obstant la taula aquesta, Aulet sospita que l'ACA no complirà -ahir va assegurar que des de l'ACA li van comunicar en aquest sentit-, per la qual cosa ja va dir que "no pensem renunciar a un litre d'aigua que apareix a la taula".

El president dels regants de la presa de Colomers va dir que la proposta ara de l'Agència de l'Aigua és donar únicament uns 20 hectòmetres que, amb els deu o onze de depuradores i pous, seria insuficient per aconseguir els fruits que aconsegurien amb més. Aquests 20 hectòmetres cúbics tocarien, d'acord amb la taula, si Sau i Susqueda tinguessin uns 105 hectòmetres embassats.

Sobre els 14 pous del Baix Ter, Jordi Aulet va comunicar que segueix el desacord amb alguns propietaris, i que l'únic camí que veu perquè l'ACA els faci és que s'expropiïn els terrenys.