dijous, 22 de maig del 2008

Montilla afirma que la canonada de l'Ebre es farà encara que s'omplin els pantans

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2865178

El govern crearà una taula de diàleg sobre l'aigua per decidir solucions a llarg termini quan s'hagi superat la sequera

XAVIER MIRÓ. Barcelona

La canonada per portar l'aigua de l'Ebre a Barcelona es construirà de totes totes. Una altra cosa és si es farà servir a la tardor o l'hivern vinents per evitar les restriccions d'aigua a la regió metropolitana de Barcelona. Si quan la canonada estigui construïda el volum de reserves als embassaments és suficient, no es farà servir. Però l'obra no té marxa enrere. Així ho va aclarir ahir al Parlament el president de la Generalitat, José Montilla, després d'una setmana de declaracions i contradeclaracions confuses de la ministra de Medi Ambient, el vicepresident Carod-Rovira, el delegat del govern a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó, i els tres partits del govern. El Parlament ha aprovat per unanimitat crear una taula de l'aigua per decidir les solucions de futur.

«No podem mirar al cel esperant de braços plegats que plogui», va afirmar Montilla per defensar la construcció de la canonada per transvasar aigua de l'Ebre a Barcelona encara que augmentin molt les reserves dels embassaments amb les pluges regulars d'aquesta primavera. La canonada es construirà tant sí com no i encara que no calgui fer-la servir per salvar la crisi actual de sequera a la regió metropolitana de Barcelona. Pel president, el fet que els embassaments estiguin encara al 34,3% i lluny del 50% amb què es podria donar per superada l'alerta per sequera obliga a executar l'obra, que durarà tres mesos pel cap baix, i perquè no es pot saber en quina situació estaran les reserves dels pantans del Ter i el Llobregat quan estigui acabada.

El president clarifica així la posició del govern després que la ministra de Medi Ambient, dilluns, desfermés un seguit de respostes i preses de posició confuses. Efectivament, la ministra Elena Espinosa afirmava dilluns des de Brussel·les que, si les pluges d'aquestes setmanes feien augmentar prou les reserves als cinc embassaments del sistema Ter-Llobregat, el reial decret que permet la construcció de la canonada no tindria sentit. El vicepresident del govern català, Josep-Lluís Carod-Rovira, i el delegat del govern a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó, s'afegien a la posició de la ministra. Posteriorment van matisar, però, que el volum dels embassaments condicionaria el fet de començar a transvasar aigua de l'Ebre a Barcelona però no la construcció de la canonada. La mateixa ministra Espinosa va voler deixar clar la mateixa tarda que la situació no permet encara replantejar-se l'obra, i ja no va tornar a negar que aquesta es fes si plovia prou. Ahir al Parlament, el president català deixava clar que l'obra es farà sigui quin sigui el nivell d'aigua als embassaments.

D'altra banda, el Parlament va aprovar per unanimitat instar el govern a crear una taula de l'aigua per dialogar i concertar entre els grups parlamentaris, els agents socials, territorials, acadèmics, científics i ambientalistes els projectes de futur per afrontar qualsevol nova crisi de sequera al país. La taula de l'aigua que reclamaven CiU i representants territorials de Lleida es constituirà un cop superada la crisi actual, després que ahir el tripartit va acordar-ho amb CiU.