dilluns, 5 de maig del 2008

La taula de la sequera, sense unanimitat per la interconnexió

E. ANSOLA. Barcelona

La majoria de participants en la taula nacional de la sequera, celebrada dilluns passat, van reclamar que aquest ens tingui continuïtat en el futur per abordar el que consideren que és el problema de fons, la gestió de l'aigua en un territori escàs en aquest recurs. «El debat no es pot limitar a la crisi actual sinó a la disponibilitat d'aigua amb dades fiables i sense viure d'esquena a la realitat d'un territori que suporta un mal endèmic com és la sequera», assenyala la presidenta de Depana, Purificació Canals. De la mateixa manera es va pronunciar el vicepresident del Col·legi d'Ambientòlegs, Arnau Queralt, que assenyalava que, mentre que el govern soluciona una crisi a causa de la manca d'aigua, paral·lelament s'executen plans territorials en els quals no es té en compte la disponibilitat d'aquest recurs amb noves àrees per urbanitzar. El debat sobre l'aigua va ser un clam de les entitats que van participar en la taula i que consideren positiu que la conselleria de Medi Ambient es mostrés disposada a impulsar el consens.

Pel que fa a les mesures més concretes, algunes de les entitats consultades consideren que la interconnexió de xarxes no és una bona solució. Per Canals, «la voluntat política per resoldre el problema s'hauria de reflectir en l'ampliació del decret d'ecoeficiència dels habitatges amb mesures potents d'estalvi i eficiència». Aquesta mesura, per exemple, obligaria a instal·lar sistemes de recollida d'aigües pluvials i grises als habitatges nous. En el mateix sentit es va manifestar el director de la Fundació Terra, Jordi Miralles, que aposta perquè l'actual taula de la sequera esdevingui la taula de l'aigua.

Segons Miralles, un dels fets que es va poder constatar dilluns és que no hi ha el consens social necessari per portar a terme polítiques hídriques. Per això hi ha la necessitat d'ampliar el debat a llarg termini. Per Miralles, part de la solució també s'ha de basar a fer polítiques que apostin per la reutilització de l'aigua procedent de depuradora, per la qual cosa «cal invertir més per instal·lar el tractament terciari en aquestes plantes», diu Miralles.

NO A 30 DIES DE GRÀCIA
La Fundació de la Nova Cultura de l'Aigua, representada per l'ecòleg Narcís Prat, assessor del govern, va apostar en el debat perquè se suspenguessin les obres de la interconnexió de xarxes durant els 30 dies, aproximadament, que han donat de marge les últimes pluges per fer una diagnosi més acurada del problema. Els membres del govern, però, van declinar el suggeriment assegurant que l'executiu ha de garantir que les obres estiguin a punt a la tardor.