dimecres, 14 de maig del 2008

Els vaixells s'estrenen mentre els pantans "surten de l'UVI"

http://paper.avui.cat/article/societat/126250/laigua/comenca/arribar/vaixell/mentre/pantans/deixen/luvi.html

Medi Ambient garanteix la qualitat i bon gust de l'aigua transportada per mar

Baltasar confirma, com va avançar l'AVUI, que aquest divendres s'anul·larà la prohibició de regar, rentar cotxes i omplir piscines

J. Elcacho / O. Margalef

El primer vaixell cisterna del pla contra la sequera va arribar ahir al port de Barcelona coincidint amb el dia que el conseller Francesc Baltasar confirmava que les pluges deixaran sense efecte, a partir de divendres, les prohibicions de regar, rentar cotxes i omplir piscines (com va avançar l'AVUI dilluns).

"Hem sortit de l'UCI i hem passat a planta, però seguim a l'hospital", va afirmar ahir el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, al mateix temps que feia una crida als ciutadans i les administracions per mantenir de forma voluntària l'estalvi d'aigua.

El Sichem Defender, que va atracar a les 8.50 hores d'ahir al moll de l'Energia de Barcelona, és imponent (145 metres d'eslora i 25 de mànega), però, en realitat, la seva càrrega equival només al consum diari de 170.000 persones. És a dir, faria falta descarregar cada dia 10 naus com el Sichem per donar aigua als habitant de la ciutat (sense l'àrea metropolitana).

Dit d'una altra manera, els pantans del Ter i del Llobregat han recollit els últims quatre dies de pluja el mateix volum d'aigua que poden transportar 1.100 vaixells com el Sichem Defender. La gran diferència és que la pluja -a més de ser imprevisible- és gratuïta, mentre que cada viatge del Sichem costa gairebé 1 milió d'euros.

A banda de l'espectacularitat i el preu de l'operació, l'Agència Catalana de l'Aigua va insistir ahir que tota l'aigua que arribi a Barcelona en vaixell tindrà "total garantia sanitària", malgrat que alguns dels vaixells utilitzats hagin transportat anteriorment productes químics. L'aigua arribada en vaixell s'injectarà a la xarxa de subministrament i, a la pràctica, els usuaris no haurien de percebre cap diferència.

L'aigua puja, però poc

Els pantans del Ter-Llobregat tenien ahir 176,9 hectòmetres cúbics d'aigua, és a dir, han arribat al 28,9% de la seva capacitat quan fa tres setmanes fregaven la barrera del 20%. El volum actual també és sensiblement superior als 156 hectòmetres cúbics de fa cinc dies (quan estaven al 25,5%) i allunya una mica més el risc de restriccions. Amb tot, el volum actual encara està lluny del llindar dels 300 hectòmetres cúbics, a partir del qual s'entraria en la normalitat.