dimarts, 6 de maig del 2008

La nova conducció permetrà també portar aigua de Barcelona cap a Tarragona

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008050600_6_263993__Catalunya-nova-conduccio-permetr-tambe-portar-aigua-Barcelona-Tarragona

La Generalitat farà les obres i expropiacions i en tindrà l'explotació, però l'adjudicarà l'Estat

Efe/DdeG, Barcelona

El Ministeri de Medi Ambient i la Generalitat de Catalunya van signar ahir un conveni per desenvolupar la conducció d'aigua a Barcelona, que estableix la reversibilitat de la infraestructura per poder portar aigua en un futur des de la planta dessalinitzadora del Prat al Camp de Tarragona.

El conveni per al desenvolupament de la infraestructura de conducció entre el Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) i el Sistema Ter-Llobregat tindrà així una canonada que, preferentment, discorrerà per l'AP-7, que es farà amb caràcter d'urgència i serà de titularitat pública, va explicar el secretari d'Estat de Medi Rural i Aigua, Josep Puxeu, en una compareixença davant els mitjans.

El conveni estableix la creació avui mateix d'una comissió mixta de seguiment, que donarà "els primers passos" per a la declaració d'emergència i l'adjudicació de les obres amb l'objectiu de complir els terminis.

La comissió de seguiment designarà l'empresa o empreses adjudicatàries, verificarà que la Generalitat rendeixi periòdicament comptes de l'evolució de les obres i establirà les condicions de la reversibilitat de la conducció, que subministrarà aigua de boca a Barcelona i la seva àrea metropolitana.

El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, va matisar que la connexió serà reversible perquè en altres episodis de sequera pugui subministrar aigua del Ter-Llobregat i de les conques internes de Catalunya a zones amb dèficit com pot ser el Camp de Tarragona i també des de la futura dessalinitzadora del Prat, la finalització de la qual està prevista al maig de 2009. El secretari d'Estat va incidir també en la bidireccionalitat de la infraestructura, ja que "tots som conscients de la fragilitat de riu Ebre", que pateix també els efectes del canvi climàtic i té problemes de regressió i de salinització.

Puxeu va recordar també que s'ha arribat a un acord amb la major part d'usuaris i regants de la conca de l'Ebre perquè es redueixi durant el període d'utilització del canal del CAT la capacitat de reg i de consum.

Va incidir en el fet que el Reial decret estableix limitació en el temps i en l'aportació (menys de 4 metres cúbics per segon i un màxim de 50 hectòmetres) i "total transparència en la utilització d'aquestes situacions d'emergència", ja que per fer-la reversible hauria d'aprovar-se un altre Reial decret.

Explotació de la Generalitat

Segons el conveni, la direcció de les obres i les expropiacions correspondran a la Generalitat, després de ser adjudicades per l'Estat. Una vegada finalitzades, el Ministeri cedirà el seu ús temporal al Govern autonòmic per a la seva explotació.