dimarts, 27 de maig del 2008

Els pantans del sistema Ter-Llobregat són a només 50 hm³ de sortir de la sequera

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2871285

Als cinc embassaments que abasteixen la regió de Barcelona n'hi han entrat 29 en tres dies i 117 en un mes i una setmana

XAVIER MIRÓ. Barcelona

Els cinc embassaments que abasteixen la regió metropolitana de Barcelona són a 50 hectòmetres cúbics de sortir tècnicament de la situació de sequera, tot i que el govern català va modificar el decret per atorgar-se la decisió independentment del llindar que el text estableix per superar automàticament la crisi. No és un volum inabastable tenint en compte que només en els darrers tres dies el sistema Ter-Llobregat ha recollit 29 hectòmetres cúbics per les pluges del cap de setmana. Des que el 18 d'abril el govern espanyol va aprovar el reial decret llei per transvasar aigua de l'Ebre, se n'han recollit 117 i les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya indiquen pluges tota la setmana, amb nivells «molt abundants» i «extremadament abundants» per avui.

Fa un mes era impensable que Catalunya estigués a un pas de sortir tècnicament de la situació de sequera. Ho era perquè el 18 d'abril els cinc embassaments del sistema Ter-Llobregat tenien en reserva només 128,7 hectòmetres cúbics, un 21% de la seva capacitat. Per sota del 20%, el govern havia de decretar l'estat d'emergència, una situació mai vista a Catalunya des que existeix el decret que estableix restriccions progressives segons disminueixen les reserves als pantans. Es tenia clar que si continuava sense ploure o ho feia tan poc com en els darrers anys, a la tardor s'haurien de començar a fer restriccions a l'aigua de boca de la regió de Barcelona. Per això el govern espanyol va aprovar, aquell 18 d'abril, el reial decret de mesures urgents que donava el vistiplau a l'obra per portar fins a Barcelona l'aigua excedent del minitransvasament de l'Ebre a Tarragona.

Però ahir, Sau, Susqueda, la Baells, la Llosa del Cavall i Sant Ponç emmagatzemaven conjuntament 246,65 hectòmetres cúbics i superaven el 40% de les seves reserves, el doble del que tenien fa un mes i una setmana, quan es va impulsar el reial decret estatal. Si els pantans recullen els propers dies o setmanes 50 hectòmetres cúbics més, el sistema Ter-Llobregat estarà tècnicament fora de la situació de sequera tot i que el govern català va modificar el decret per atorgar-se la potestat d'aixecar o no la situació de crisi hídrica. 50 hectòmetres cúbics semblen un volum difícil d'as solir després d'una llarga sequera amb precipitacions minses i després d'un any seguit amb els embassaments minvats. Però no ho és si es té en compte que en només tres dies han entrat als cinc em bassaments 29,8 hectòmetres cúbics per les pluges d'aquest cap de setmana a les capçaleres dels rius Ter i Llobregat i que en un mes i una setmana les reserves han augmentat en 117. I és que aquesta primavera ja és la més plujosa que es recorda des de fa anys. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) no farà una comparativa històrica fins que s'acabi el maig perquè encara preveu pluges importants per aquesta setmana, però en alguns registres locals ja se sap que aquesta és la primavera més generosa i plujosa des de fa dècades, en un any en què fins i tot hi ha hagut nevades tardanes importants. La possibilitat d'assolir els 300 hectòmetres cúbics que permeten sortir tècnicament de la sequera és relativament a prop, tenint en compte que, des de fa unes setmanes, el subsòl està xop, els aqüífers subterranis s'han reomplert i que avui tota l'aigua que cau a les capçaleres dels rius es filtra directament als embassaments. Aquest cap de setmana s'han superat registres de 100 litres per metre quadrat en punts de la capçalera del Ter i 80 en punts del Llobregat. El servei meteorològic de la Generalitat anuncia pluja durant tota la setmana, amb episodis intensos com el d'avui, en què es preveuen fins i tot precipitacions «molt abundoses» o «extremadament abundoses» al Pirineu, Prepirineu i la Catalunya central, precisament àrees de Catalunya on es recull l'aigua que serveix per abastar la regió metropolitana de Barcelona.