dijous, 22 de maig del 2008

Port Aventura també s'apunta al golf

http://paper.avui.cat/article/societat/127120/port/aventura/tambe/sapunta/golf.html

ESTRATÈGIC · Tres camps han de contribuir a desestacionalitzar la temporada

REG · La gespa gastarà 1 hm3 d'aigua no potable a l'any

Oriol Margalef

En ple debat sobre els usos de l'aigua i la sequera, Port Aventura estrenarà el mes vinent tres camps de golf. La gran novetat d'enguany al resort és una gran catifa de gespa de més de 200 hectàrees, que consumirà una mitjana de 2.500 metres cúbics d'aigua diaris. Tot i que pugui semblar contradictori amb la situació d'escassetat que viu el nostre país, segons la direcció del parc tota l'aigua que s'utilitzarà per regar tindrà com a origen la depuradora de Vila-seca. Es tracta d'aigua regenerada que el parc fa circular per una dessalinitzadora per millorar-ne la qualitat, però que no és apta per beure.

Cada any Port Aventura gasta gairebé tres hectòmetres cúbics d'aigua, una tercera part del que consumeix, per exemple, Tarragona. D'aquesta aigua, 1,8 hm3 s'obtenen de la depuradora de Vila-seca, i aquesta aportació s'utilitzava fins ara en el manteniment de la jardineria, entre altres usos. Des d'ara, 1 hm3 es destinarà al reg dels tres camps de golf, la nova aposta del parc per atreure turistes del nord d'Europa i aconseguir desestacionalitzar la temporada.

L'aigua que surt de la depuradora de Vila-seca s'envia a una planta dessalinitzadora que ha costat quatre milions d'euros als propietaris del parc, però que assegura el reg de la gespa sense recórrer a aigua de boca. "No hem gastat mai ni un sol metre cúbic d'aigua potable ni el gastarem mai", va assegurar ahir Vicenç Besses, director del projecte. En total, els tres parcs de golf -amb 45 forats- i les dues cases club que acompanyen el projecte han requerit una inversió de 40 milions d'euros.

Tot i el recel de col·lectius ecologistes, la direcció del parc va subratllar que les actuacions han permès recuperar la zona humida de la Sèquia Major (17 hectàrees), a la qual s'han afegit un seguit de llacunes addicionals (15 hectàrees més). Segons el parc, les obres també han integrat restes romanes i medievals. El complex d'oci, que recentment ha sigut multat pel ministeri de Medi Ambient per haver construït un col·lector d'aigües pluvials sense permís, tenia en projecte els camps de golf des del 1989.