dimecres, 28 de maig del 2008

L'Ebre es desborda

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2873285

La crescuda controlada del riu perjudica els presseguers, inunda la plaça de l'Arenal de Miravet i malmet embarcadors

LURDES MORESO. Tortosa
Mequinensa, Riba-roja i Flix desembassaven ahir 1.800 metres cúbics per segon, una mesura que la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) sosté que permetrà fer front a l'increment de cabals que es preveu a l'eix de l'Ebre i als rius Cinca i Segre. De tota manera, la crescuda controlada de l'Ebre ja va tenir efectes ahir al tram final del riu, sobretot a la Ribera, on es va desbordar i va negar camps de presseguer que aquests dies estan en plena campanya de recol·lecció. A Miravet, com cada vegada que hi ha una crescuda d'aquestes dimensions, l'aigua va arribar fins a la plaça de l'Arenal. A Tortosa, va superar els 2.000 metres cúbics per segon, comptant les aportacions dels barrancs, va malmetre l'embarcador i va inundar el soterrani del pavelló firal.

La crescuda de l'Ebre i la pluja persistent de les darreres setmanes està posant en perill la campanya de fruita dolça de la Ribera d'Ebre. El director dels serveis territorials d'Agricultura a les Terres de l'Ebre, Antoni Espanya, va explicar ahir que ha encarregat un informe tècnic sobre els danys que ha causat la inundació dels camps més pròxims al riu, així com la davallada de producció que pot provocar la pluja dels darrers dies tant en préssec com en cirerer. «Hi ha finques de Miravet i Benissanet que tenen més d'un metre d'aigua, si aquesta aigua es manté durant moltes hores pot matar els arbres per asfíxia», va dir Espanya. En aquest sentit, Agricultura reclamarà al Ministeri de Medi Ambient que es publique una ordre per indemnitzar els productors afectats. Per la seua banda, el delegat del govern a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó, es va desplaçar ahir fins Miravet, on va constatar la preocupació per part dels propietaris de les finques agrícoles de la riba del riu. També el responsable de la fruita dolça a la Ribera d'Ebre d'Unió de Pagesos (UP), Jaume Miquel Aleu, va alertar del perill que corre la producció a la comarca. «En cirera la producció ha minvat un 75% i en préssec encara és aviat per valorar-ho, però si els arbres estan humits molts de dies es moriran», va dir Aleu.

Miravet és una de les localitats més afectades per la crescuda de l'Ebre, i el seu Ajuntament està estudiant la possibilitat de sol·licitar la declaració de situació d'emergència, segons va explicar el regidor Josep Maria Sáez en declaracions a l'Agència Catalana de Notícies. A Tortosa, l'Ebre va inundar camps de conreu de Jesús, Bítem, Campredó i Vinallop, va malmetre l'embarcador de la zona de l'Escorxador, que es va enretirar, i va inundar el soterrani del pavelló firal de Remolins.