dimarts, 6 de maig del 2008

El govern central s'imposa i controlarà la canonada de l'Ebre

http://paper.avui.cat/article/societat/125409/govern/central/controlara/la/canonada/lebre.html

El govern Zapatero es reserva l'adjudicació de l'obra

La Generalitat designa el director facultatiu de l'obra amb el vistiplau del ministeri

Aigües de Barcelona es perfila com a responsable del projecte

Joaquim Elcacho

La ministra Elena Espinosa i el conseller Francesc Baltasar van firmar ahir el conveni de col·laboració per a la construcció i gestió de la canonada que ha de fer arribar aigua de l'Ebre a l'àrea de Barcelona mentre es mantingui la sequera. El conveni va ser presentat com a resultat d'un equilibri institucional però, a banda de ser firmat a Madrid, el text aprovat deixa clar que l'administració central és qui mana i qui reparteix contractes i responsabilitats.

La segona clàusula del conveni estableix que "l'administració general de l'Estat, a través del ministeri de Medi Ambient, realitzarà les actuacions necessàries per dur a terme la infraestructura de conducció d'aigua entre el Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) i el sistema Aigües Ter-Llobregat (ATLL)", a l'àrea de Barcelona. De fet, avui mateix, el ministeri podria donar a conèixer el nom de les empreses que construiran la canonada. Diverses fonts indicaven ahir que Agbar serà una de les empreses que participarà en l'execució del projecte.

El conveni de col·laboració reserva a la Generalitat la designació de la "direcció facultativa de les obres" però detalla que, abans d'aquest nomenament, el ministeri ha de donar la seva conformitat al nom proposat per la Generalitat. De fet, ahir mateix, en la primera reunió de la comissió de seguiment creada per les dues administracions es va aprovar la designació de Guillem Peñuelas, director tècnic de l'Agència Catalana de l'Aigua, com a director facultatiu de les obres de la futura canonada. El govern central també es reserva les prerrogatives sobre la resolució dels contractes o suspensió de les obres.

Igualment serà el ministeri de Medi Ambient qui donarà per acabada l'obra i farà "una cessió d'ús temporal a la Generalitat per a la seva explotació". Quan acabi la sequera o, si s'escau, quan estigui en ple funcionament la dessalinitzadora del Prat (estiu del 2009), la canonada serà cedida al govern català "exclusivament per atendre eventuals necessitats d'abastament" del CAT amb aigua d'ATLL. És a dir, la Generalitat podrà en un futur fer servir la nova canonada (invertint el sistema de bombeig original) per fer circular aigua en sentit sud.

Aquesta possibilitat està pensada per fer front a possibles eventualitats de falta d'aigua a l'àrea de Tarragona, per exemple, per episodis de contaminació i avaries en l'actual minitransvasament. Aquest apartat, de moment, no inclou (segons el conveni), la possibilitat de fer servir la canonada per transportar aigua de la futura dessalinitzadora de Cunit (en projecte).

El conveni estableix també dos suposats privilegis més per a la Generalitat. D'una banda, el govern haurà de "culminar els expedients expropiatoris i ocupacions temporals de béns" dels afectats per les obres de la canonada.

A més, fixa que en les obres de la canonada s'instal·laran cartells publicitaris "amb les normes d'identitat corporativa de l'administració contractant" (és a dir, el ministeri), on -a més- s'inclourà "la identitat corporativa de la Generalitat".

Com ja s'indicava en el reial decret aprovat la setmana passada, la canonada anirà a càrrec de la disposició addicional tercera de l'Estatut.