dilluns, 5 de maig del 2008

L'Estat haurà de fer un decret cada cop que es porti aigua de l'Ebre a Barcelona

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2843444

En canvi no caldrà cap tràmit parlamentari per transvasar aigua de la dessalinitzadora del Prat cap a Tarragona

EL PUNT. Barcelona
Cada cop que la regió metropolitana de Barcelona requereixi aigua de l'Ebre per fer front a una emergència d'abastament es podrà utilitzar la canonada del minitransvasament de Tarragona que es construirà ara. Però el govern espanyol haurà de fer-ho cada vegada a través d'un decret que haurà d'aprovar el Congrés dels Diputats. En canvi el tràmit parlamentari no serà necessari per portar en el futur aigua de la dessalinitzadora del Prat cap al Camp de Tarragona o les Terres de l'Ebre. És un mecanisme que pretén evitar que el transvasament cap a Barcelona sigui sistemàtic i al mateix temps reconèixer la protecció de l'Ebre i el dèficit estructural i històric d'aquest recurs a les comarques del Camp, segons explicava ahir el secretari d'Estat de Medi Rural a TV3.

Així ho recollirà el conveni d'execució i gestió de la canonada de 62 quilòmetres entre Tarragona i Olèrdola que avui firmaran a Madrid el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, i la ministra de Medi Ambient i Medi Rural, Elena Espinosa. El conveni estableix les condicions d'explotació de la infraestructura que unirà la xarxa ebrenca del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) amb la xarxa del Sistema Ter-Llobregat. La canonada sortirà de la xarxa del CAT des del barri de Sant Pere i Sant Pau de Tarragona, al costat de l'autopista AP-7, i continuarà sempre pel corredor de l'autopista fins a Vilafranca del Penedès, des d'on es desviarà fins a Olèrdola. La canonada no es desmuntarà perquè haurà de donar servei indistintament, en cas d'emergència, tant a la regió metropolitana de Barcelona com al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Com en l'episodi actual d'emergència, cada cop que s'hagi de transvasar aigua cap a Barcelona serà el govern espanyol qui tindrà la clau. Haurà de fer-ho per mitjà de reials decrets nous que haurà d'aprovar el Congrés dels Diputats. No serà així en cas que qui necessiti aigua sigui Tarragona o les Terres de l'Ebre. En aquesta situació no caldrà que el govern espanyol ni el Congrés autoritzin el transvasament des del Ter-Llobregat cap al sud. Ho explicava ahir a TV3 el secretari d'Estat de Medi Rural i Aigua, Josep Puxeu, que ha estat el principal negociador de l'acord per part del govern espanyol.

L'obra de construcció l'adjudicarà el govern de José Luís Rodríguez Zapatero tot i que, un cop acabat l'episodi d'emergència de Barcelona, la infraestructura passarà a titularitat de la Generalitat de Catalunya. Tal com estableix el reial decret estatal, els 180 milions que costarà el projecte els pagarà l'Estat a càrrec de la partida d'inversions compromeses amb Catalunya per la disposició addicional tercera de l'Estatut. El conveni entre els dos governs també contemplarà que l'aigua de més que es traurà de l'Ebre per abastar Barcelona, un volum ja concedit al CAT però que no utilitza a l'hivern, es compensarà a través de l'estalvi d'aigua de reg a tota la conca de l'Ebre per tal de no afectar el cabal actual. Puxeu també assegura que la canonada es pot construir en tres mesos.

1 comentari:

Lluís ha dit...

Estarà bé que a Tortosa puguin beure aigua del Ter; s'adonaran de dues coses: a) que tenim aigua de molt bona qualitat; i b) que, escolta tu, si els falta aigua, cap problema, no sigui que se'ls eixugui el riu. Fins i tot per al delta, ja posats, que quan es parla de solidaritat aquí no ens moquem amb mitja màniga.