dimecres, 30 d’abril del 2008

Es convoca la IV tractorada pel retorn de l´aigua del Ter

Es convoca la IV tractorada pel retorn de l´aigua del Ter

El dia 1 de maig els regants del Ter reivindicaran l'aigua pel reg

A.Tarrés,Verges/La Pera.

Les Comunitats dels Regants del Ter i els sindicats agraris -Unió de Pagesos (UP) i Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC)- han convocat una nova mobilització per reivindicar el retorn de l'aigua del Ter pel proper dijous 1 de maig, dia en què es reuniran els tractors de diversos regants de la zona del Baix Empordà.
El manteniment de la situació de sequera i el fet que l'aigua promesa per l'ACA i el Govern als regants per poder regar és insuficient per poder desenvolupar l'activitat diària dels regants ha provocat el disguts entre els afectats, que han decidit sortir al carrer "per mantenir viva la protesta ja que d'aquí a un mes ja serà massa tard", va explicar un dels regants implicats, Antoni Casademont. Ell mateix va detallar que si la situació es prolonga en el temps "hi haurà pèrdues tan fortes que alguns sectors hauran de tancar".

Seguint l'estructura de les anteriors tractorades, aquesta quarta concentració reivindicarà de nou els 45 hectòmetres d'aigua necessaris per poder regar, ja que les solucions que se'ls proposen no són suficients. Segons JARC només cobreixen una quarta part de l'aigua que necessiten aquest estiu. Casademont va explicar que de les dues depuradores d'on haurien de rebre aigua, de l'Escala i Palamós, de l'última ja no serà possible i, per altra banda, va revelar que l'aigua dels pous que s'estan excavant no suposa cap garantia sinó que "són una incògnita perquè no se sap la quantitat d'aigua total que s'extraurà" de cada un d'ells. I va afegir que d'aquesta manera el col·lectiu acusa el Govern d'haver-los "tallat l'aigua necessària per subsistir per donar-los a altres usos amb l'excusa de l'ús de boca".
"Tothom està patint" apuntava Casademont, tot remarcant les diverses explotacions que estan patint pèrdues importants de fins al 50%. Després de revelar aquestes dades, va fer una crida a la societat catalana i la població gironina en concret de presa de consciència de la situació perquè considera que a dia d'avui "no ho està prou".

La mobilització s'iniciarà a les 10 del matí en dos punts diferents de la geografia baixempordanesa. Una és la cruïlla de Verges i l'altra a l'encreuament de Rupià (Bòbila de la Pera). Segons UP, en aquests punts es concentraran tractors procedents de diferents localitats, com ara Torroella de Montgrí i Pals.