dimarts, 10 de juny del 2008

Aigües braves

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2888696

La prova de ràfting del Mercataventura, feta ahir a Susqueda, va servir per reclamar que es garanteixi el cabal ecològic del Ter

RAMON ESTÉBAN. Susqueda

Aquest any, la baixada pel Ter en barca i piragua del Mercataventura de Salt, feta ahir al matí, no va ser només una prova esportiva. Abans que els primers participants entressin al riu pel Sot del Clastar –situat una mica aigües avall de la presa de Susqueda– es va donar a conèixer un manifest promogut per l'Ajuntament de Salt i secundat per diverses institucions en què es reclama «un cabal digne» per aquell riu. Rere una pancarta amb el lema Defensem l'aigua, defensem el Ter, el tinent d'alcalde saltenc Mingo Álvarez va llegir el document. El portaveu va alertar que, malgrat les últimes pluges, s'està molt lluny d'assolir els cabals naturals del riu. L'activitat d'ahir –va continuar el lector del manifest– ha de servir per prendre consciència que cal retornar a la conca del Ter el cabal que es deriva cap a altres comarques, en detriment del seu curs mig i baix. «Hem de fer els possibles a fi de garantir un mínim cabal ecològic al llarg de l'any», va demanar Álvarez. Una cinquantena de persones van donar suport a aquest gest reivindicatiu, entre participants i monitors del primer torn del ràfting, públic i organitzadors, el club Salt-Ter.

LES BAIXADES

Desenes d'aficionats van afrontar, en la modalitat de ràfting o en piragua, el descens d'uns cinc quilòmetres en aigües braves fins al torrent de Rimalls (a l'entrada de l'embassament del Pasteral), un tram que incloïa set passos ràpids i que es va cobrir en aproximadament tres quarts d'hora. Igual que els altres anys, no n'hi havia prou amb el cabal del riu perquè les embarcacions poguessin baixar bé, i per això van deixar anar aigua de Susqueda durant unes hores. «Ep, però aquesta aigua no ha sortit d'aquí, ja que s'ha acumulat al Pasteral», van recalcar els promotors.

A més d'aquestes baixades pel riu, per aquest cap de setmana s'havien programat altres activitats del Mercataventura, com ara una marxa de BTT, un tresc aquàtic, futbol infantil, tir amb arc i unes excursions i una cursa a peu. El cap de setmana vinent està previst fer parapent, bàsquet amb cadira de rodes, hoquei patins, una marxa amb patins, equitació, submarinisme i unes competicions i exhibicions de diverses disciplines de motor.