diumenge, 15 de juny del 2008

L´ACA estudia el sòl sorrenc del Ter per la posada en funcionament de la presa

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008061500_3_271721__Comarques-LACA-estudia-sorrenc-posada-funcionament-presa

Carles Torramadé, ColomersL'Agència Catalana de l'Aigua estudiarà el sòl del Ter al seu pas per Colomers per saber si el tancament de la presa seria efectiu i permetria convertir-lo en un darrer i petit embassament a la conca del riu per tenir aigua per als regants. Així ho ha explicat el president de la comunitat de regants de la presa de Colomers -marge esquerre del Ter de Colomers a l'Estartit-, Jordi Aulet, d'acord amb les darreres informacions que li han transmès els responsables de l'ACA que s'encarreguen de mirar de posar en marxa una infraestructura, acabada des del 1974 i que ha tingut un funcionament nul.

Aulet ha exposat que l'ACA, a més de l'estudi de viabilitat econòmica de la posada en marxa de les comportes, n'ha engegat un altre per conèixer el terra del fons del riu Ter. El president dels regants del marge esquerra explica que aquest sòl és sorrenc i s'ha de tenir coneixement de la seva permeabilitat. És a dir, si és excessivament sorrenc, l'aigua embassada es filtrarà cap a l'aqüífer i el fi de la posada en marxa de la presa deixarà d'existir.

No obstant això, Aulet també ha manifestat que no seria una mala solució perquè l'aqüífer es troba en mal estat i l'entrada de més aigua permetria reomplir-lo i reduir els nivells de brutícia que actualment concentra. En tot cas, Jordi Aulet calcula que fins a finals d'any no sabrà si finalment l'ACA engegarà les màquines de les comportes de la presa. Un funcionament que comportarà algun petit canvi en la captació que actualment tenen els regants a Colomers.

La captació de l'aigua per aquests regants es fa a pocs metres del costat est -cap a Jafre- de l'esplanada que ha d'ocupar el futur parc fluvial que hi projecta l'Ajuntament de Colomers. Allí hi ha unes comportes que permeten el pas de l'aigua cap al rec del Molí i, d'allí, deriva cap als recs secundaris. En canvi, com ha comentat Aulet, la posada en marxa de la presa suposaria que es deixaria de captar l'aigua per aquestes comportes i es traslladaria la connexió mig centenar de metres més endavant, cap a la presa. Així, la captació es faria directament de la presa i la connexió ja hauria de ser al canal soterrat que ha de substituir la canalització del rec del Molí, que data de l'època mitjana, i que llargament han reivindicat pels regants dels dos marges del Ter.