dimecres, 4 de juny del 2008

Les decisions d'emergència no poden pal·liar dèficits estructurals

Font: Vilaweb
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/comgir/editorial

Editorial d'El Punt

En espera que divendres el govern de Madrid derogui el reial decret que permetia construir per via d'urgència una canonada per interconnectar les xarxes d'aigua entre Tarragona i Barcelona, Catalunya tanca un llarg episodi de sequera aixecant les restriccions de reg a jardins, permetent omplir piscines i cancel·lant el transport d'aigua via marítima des de Tarragona.

La canonada, tal com la preveia el reial decret, passarà a la història aquest divendres, malgrat les veus de diferents sectors que la reclamen com a infraestructura de país, sequera al marge. Ahir el mateix conseller Baltasar puntualitzava que no hi havia cap interconnexió de xarxes a la vista però deixava una porta entreoberta avançant que s'elaboraria una planificació hídrica que fixava l'horitzó al 2025, en la qual es preveurien totes les qüestions necessàries. I és que ara com ara el govern català no es pot plantejar una altra cosa que no sigui complir un programa basat en la nova cultura de l'aigua, un programa que comporta la construcció de dessaladores i la recuperació dels cabals hídrics dels rius catalans. Les decisions estructurals de país no es poden prendre en situacions d'emergència, i per aquest motiu és indefensable pretendre pal·liar deficiències estructurals a partir de decisions improvisades que –cal recordar-ho– pel simple fet de ser urgents no s'ajusten als procediments administratius pels quals ha de passar qualsevol obra o projecte.

Ara és moment de recuperar la credibilitat perduda durant aquests mesos, és moment de fer balanç d'allò que no s'ha sabut fer prou bé i d'executar amb la màxima celeritat possible les infraestructures que hi ha en marxa. A partir d'aquí, i només quan tots els racons de Catalunya siguin autosuficients pel que fa a l'abastiment d'aigua, serà el moment de plantejar la necessitat o no d'interconnectar xarxes per salvar situacions d'emergència.