dilluns, 2 de juny del 2008

Anàlisi: El Parlament 'desconeixia' la magnitud del transvasament del Ter

http://www.naciodigital.cat:80/elripolles/?seccio=noticies&accio=veure&id=6367

Veure per creure. Ahir el president i els vicepresidents del Consorci Alba-Ter, Francesc Camps, Pere Prat i Ponç Feliu respectivament, van comparèixer a la Comissió de Medi Ambient i Habitatge del Parlament de Catalunya. Pels responsables del Consorci -que agrupa 46 ajuntaments i cinc consells comarcals riberencs- van fer una valoració de l'estat del riu Ter que van qualificar com a 'deplorable'. Fins aquí res a destacar -si ja donem per fet la situació del riu més enllà del Pasteral- però el vertader escàndol és que els diputats de la comissió de Medi Ambient es van mostrar 'sorpresos' i van afirmar 'desconèixer' que almenys un 75% del cabal del Ter s'extreu per a l'abastament de la Regió Metropolitana de Barcelona (i per l'àrea de Girona i la Costa Brava). També es van preocupar per la imatge d'un riu que sovint no té prou força per desembocar al mar (veure foto), fins i tot en dies, que en el seu pas pel Ripollès supera els 150 metres cúbics per segon.

Des del Consorci es va sol·licitar al Parlament que o bé faci complir la Llei de 1959 -obliga a deixar un mínim de 3 metres cúbics per segon per sota del Pasteral- o, en tot cas que es promogui una nova Llei que reguli la disminució progressiva de l'extracció d'aigües del Ter. Des del Consorci afirmen que els diputats van prendre nota, amén.

Més informació: especial 'I tu de què rius' (http://www.naciodigital.cat/elripolles/?seccio=noticies&accio=veure&id=6351)