dilluns, 16 de juny del 2008

La Plataforma del Ter vol potenciar el vessant social organitzant actes divulgatius sobre l'estat del riu

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2897206

Es plantegen fer xerrades, exposicions i una nova concentració a l'Estartit

ORIOL MAS. Girona.

Després de la manifestació de dissabte a la tarda a Girona, on es van congregar dues mil persones, la Plataforma del Ter s'ha marcat ara com a objectiu potenciar el vessant social de l'entitat. Per això volen aprofitar l'estiu per organitzar diverses activitats que ara s'estan plantejant, com editar fullets informatius, xerrades, exposicions o fins i tot muntar una concentració a la desembocadura del Ter a l'Estartit. Pel que fa a la via jurídica, al juliol es presentarà la denúncia contra l'ACA.

Un dels objectius de la Plataforma des dels seus inicis és el de donar a conèixer la problemàtica del riu als ciutadans. Un cop s'ha fet la manifestació, ara es vol potenciar més aquest vessant, i l'entitat ja té pensat editar fullets informatius i vendre productes com ara samarretes i adhesius. Una altra opció que es planteja, i que la Plataforma haurà de decidir en properes reunions, és la d'organitzar una exposició itinerant i fer xerrades en tots els pobles de la conca del Ter per explicar en què afecta la manca de cabal del riu i el transvasament. L'alcalde de Torroella de Montgrí, Joan Margall, explicava dissabte a la manifestació que no descarta tampoc muntar una concentració de protesta a la mateixa desembocadura del riu.

El president de la Plataforma, Francesc Camps, va declarar: «La manifestació és un punt i seguit en el nostre recorregut. Era un acte important i ara hem de continuar endavant.» Camps es va mostrar satisfet per la resposta de la gent, i ara també es vol aprofitar l'estiu per anar millorant l'estructura de l'associació en cada municipi creant grups de treball que dinamitzin la població entorn del problema del Ter.

La denúncia contra l'ACA, al juliol

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2897208

Un vegada l'ACA ha desestimat la reclamació que la Plataforma del Ter va fer perquè es complís la llei del 59, l'entitat preveu cursar al juliol la denúncia contra l'Agència Catalana de l'Aigua per incompliment de la normativa. La denúncia es presentarà al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, i des de la Plataforma es mostren convençuts que poden guanyar el litigi, ja que la llei és la normativa de més rang actualment i el govern se l'ha saltat amb els decrets de sequera. Un altre pas que vol fer la Plataforma és plantejar a les institucions europees l'incompliment que hi ha en el cas del Ter de diverses normatives d'àmbit europeu pel que fa a la qualitat dels rius. Els problemes de qualitat de l'aigua, derivats del poc cabal que porta el riu, seran el motiu principal de la reclamació. Finalment, la Plataforma també es vol reunir amb el secretari d'Estat de Medi Rural i Aigua, Josep Puxeu.