divendres, 13 de juny del 2008

Criden la ciutadania a protestar per la situació ´agònica´ del riu

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008061300_3_271384__Comarques-Criden-ciutadania-protestar-situacio-agnica

La concentració començarà a les 6 de la tarda a plaça Catalunya

R.R.B., Girona.

De "dramàtica" i "agònica" va qualificar ahir el president de la Plataforma del Ter, Francesc Camps, l'actual situació del riu Ter. Segons Camps, el Ter "segueix com abans, encara que oficialment ha deixat d'haver-hi sequera". Es referia al fet que es continua transvasant més d'un 70% de l'aigua del riu cap a Barcelona i la seva àrea d'influència, cosa que produeix que el Ter circuli per Girona amb un volum d'aigua inferior al cabal que es considera necessari per mantenir la vida dels seus ecosistemes. "Ara només tenim 45 hectòmetres cúbics per regar i en una temporada normal en necessitem 75", va afegir el portaveu dels regants del Baix Ter, Jordi Ponsjoan. "Que més de cinc milions de persones depenguin d'un riu és un perill", va subratllar per la seva banda el diputat de Medi Ambient de la Diputació de Girona, Josep Maria Rufí. Tots ells, membres d'entitats integrants de la Plataforma del Ter, i convocants de la manifestació de demà a Girona, van justificar així en roda de premsa el que ja s'ha convertit en la seva demanda unànime, "més enllà de solucions tècniques", van remarcar: Que es compleixi la Llei del 1959, que és la que defineix el cabal del riu.

Camps, Ponsjoan, Rufí i també el regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Girona, Ponç Feliu, així com el portaveu de l'Associació de Naturalistes de Girona (ANG), Daniel Bofill, i l'alcaldessa de Verges, Marta Payeró, van convidar tots els ciutadans i entitats que comparteixin aquesta demanda a participar a la manifestació que recorrerà demà Girona a partir de les sis de la tarda des de la plaça de Catalunya i fins arribar a la plaça Constitució.

El portaveu de l'ANG va voler aclarir que des dels anys 70 que el territori reivindica una gestió més responsable del Ter i de les seves aigües. "No ens hem despertat ara", va reclamar, encara que va afirmar que fins ara "la protesta pel Ter ha estat molt silenciada, o molt silenciosa".

En aquest senit, el president de la Plataforma del Ter va subratllar que les primeres mobilitzacions per aquest mateix motiu van ser a principis dels anys 70, i va anunciar que la de demà "pot no ser l'única manifestació" que convoca la plataforma, que es va crear el passat 26 de gener, amb l'objectiu de donar a conèixer la situació del riu i demanar mesures concretes per corregir-la.

En qualsevol cas, els convocants de la reunió consideren que redreçar l'actual situació és una qüestió en què cal la "corresponsabilitat" tant del Govern català com dels diversos agents econòmics i socials del territori. Camps no va voler quantificar el nombre de manifestants que s'espera demà a la plaça de Catalunya, i va lamentar que el fet que aquesta no sigui una reivindicació nova pot fer que "costi sensibilitzar els ciutadans". Però, com la resta de representants, va insistir en la importància de millorar la situació d'un riu que ha portat "progrés econòmic i ha vertebrat el territori".

Camps també va anunciar que a principis de juliol la Plataforma tindrà llest un recurs contenciós-administratiu contra la Generalitat per incomplir la Llei del Ter, i que fins aleshores revisarà els fonaments jurídics d'aquest recurs.

Els polítics hi seran

Representants de tots els partits polítics de les comarques gironines, sense excepció, han anunciat que demà seran presents a la manifestació convocada per la Plataforma del Ter. Ahir mateix Esquerra Republicana de Catalunya va fer públics els noms dels republicans que es personaran a la plaça Catalunya.
Seran la diputada al Parlament Maria Mercè Roca i Albert Ruhí, secretari de Medi Ambient de les JERC-comarques gironines.