divendres, 6 de juny del 2008

La Comissió de Desembassament aprova 45 hectòmetres cúbics d´aigua pels regants del Baix Ter en la campanya d´estiu

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008060500_3_270052__COMARQUES-Comissio-Desembassament-aprova-hectmetres-cubics-daigua-pels-regants-Baix-campanya-destiu

La Comissió de Desembassament ha aprovat obrir les comportes dels embassaments del sistema del Ter per garantir 45 hectòmetres cúbics d'aigua als regants del Baix Ter per a la campanya d'aquest estiu. D'aquesta manera, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) es fa ressò de l'acord que va adoptar el Govern aquest passat dimarts, després que l'episodi de pluges permetés garantir l'aigua per a les collites. ACN/DDEG El portaveu de la comunitat de regants de la presa de Colomers, Jordi Aulet, ha criticat que, tot i la mesura, encara no es compleix la Llei del Ter del 1959 perquè aquesta quantitat -que triplica el cabal del riu- encara no és suficient.

La Comissió de Desembassament s'ha fet ressò aquest dijous de l'acord que va adoptar el Govern, i ha aprovat obrir comportes dels embassaments per garantir als regants del Baix Ter 45 hectòmetres cúbics d'aigua. Això comportarà que es pugui afrontar amb garanties la campanya de reg d'aquest estiu. Segons ressalta Aulet, 'si se segueix la tendència humida, i a més comptant que estalviarem aigua perquè començarem a regar més tard, ja en tindrem prou'.

L'acord que ha ratificat la comissió s'adopta després del darrer episodi de pluges, que han permès suavitzar les restriccions adoptades arran de la sequera dels últims mesos. Amb aquesta quantitat d'aigua que es desembassa, a més, el cabal del Ter es triplicarà respecte el que tenia fins ara el seu curs fluvial.

Jordi Aulet també ha indicat que aquest any s'estalviarà més aigua -els regants situen l'estalvi en un 25%- perquè alguns productors han optat per plantar conreus que necessiten menys aigua, i les darreres pluges han permès començar a regar més tard. 'Això sí, no volem que això serveixi de precedent', ha afirmat Aulet, contundent.

Complir la llei del Ter

En aquest sentit, el president de la comunitat de Colomers ha indicat que cal que es compleixi la Llei del Ter del 1959. El text permet un volum anual de 150 hectòmetres cúbics per als seus regadius. A més, Jordi Aulet ha ressaltat que 'amb la modificació, encara no es respecta el cabal ecològic del riu'.

Durant la reunió d'aquest dijous, els regants també han posat de manifest que el bosc de ribera ha anat envaint la llera del riu, fins al punt que en alguns trams 'hi pot haver-hi perill d'inundació si a la tardor hi ha pluges i aquests llocs continuen igual'. Per aquest motiu, els regants també han reclamat a l'ACA que es 'revisi la llera del Ter, i que es talin arbres en alguns llocs per evitar problemes de cara a la tardor'.