divendres, 13 de juny del 2008

Un concentració i moltes causes

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008061300_3_271382__Comarques-concentracio-moltes-causes

El retorn del cabal del Ter és la demanda que uneix els convocants

La Cambra reitera el seu aval al transvasament des del Roine

La Plataforma d'Oposició als Transvasaments no hi serà

R.R.B., Girona.Un total de 58 institucions i entitats de la conca del Ter integren la Plataforma del Ter, convocant de la manifestació que demà a les sis de la tarda recorrerà Girona. Entre elles hi ha des de la Cambra de Comerç fins a l'Associació de Naturalistes de Girona (ANG), passant per la Diputació, per Pimec, per les set comunitats de regants del Baix Ter i pel Consorci de la Costa Brava. També hi ha el Consorci Alba-Ter, que agrupa gairebé una cinquantena d'Ajuntaments i cinc consells comarcals de la conca del Ter. Com ells mateixos van reconèixer ahir, entre uns i altres no tot són acords, però en canvi coincideixen a reivindicar el retorn del cabal del riu Ter, més del 70% de l'aigua del qual es transvasa en l'actualitat cap a Barcelona. Diverses causes i interessos confluïran, doncs, en una concentració per reclamar una única cosa. Però també hi ha qui rebutja participar a l'acte: Ahir mateix Gent del Ter-Plataforma d'Oposició als Transvasaments (POT) va fer públic que es desmarca de la manifestació perquè entre els convocants hi ha entitats que no s'oposen a la portada d'aigua des d'altres rius.Una gestió més responsable del Ter i de les seves aigües i que es compleixi la Llei del Ter de l'any 1959, i que es garanteixi així el cabal ecològic mínim de 3 metres cúbics per segon al pas del Ter per Girona i les necessitats per als regadius del Baix Ter. Això és el que reclamen els convocants de la manifestació, més enllà de quines siguin les solucions per aconseguir-ho.

A partir d'aquí, els membres de la Plataforma del Ter tenen opinions diferents, com la Cambra de Comerç que, en boca de Pere Cervià, va advocar clarament ahir pel transvasament, terrestre o submarí, des del riu Roine. O com l'Associació de Naturalistes de Girona: El seu portaveu, Daniel Bofill, va explicar que aquesta entitat ecologista no veu amb bons ulls un possible transvasament, però tampoc li va tancar les portes.Per la seva banda, tant Francesc Camps -president de la Plataforma del Ter, que també ho és del Consorci Alba-Ter- com el representant dels regants del Baix Ter, Jordi Ponsjoan, com els responsables de Medi Ambient de l'Ajuntament i de la Diputació de Girona, Ponç Feliu i Josep M. Rufí, van coincidir ahir a afirmar que les solucions tècniques no les ha de decidir la Plataforma del Ter.

Negativa de la POT

Però sembla clar que en aquest punt no hi està d'acord Gent del Ter-Plataforma d'Oposició als Transvasaments (POT), que poca estona abans que els convocants reunissin ahir els mitjans per explicar-los els motius i detalls de la manifestació, va enviar un comunicat amb els motius per negar-se a assistir a l'acte. L'entitat va criticar que molts dels organitzadors de la manifestació volen aigua "vingui d'on vingui", acusant-los d'insistir "per sota mà" en el transvasament des del Roine, i d'estar poc interessats per l'anomenada Nova Cultura de l'Aigua.La manifestació començarà a plaça Catalunya i arribarà fins la plaça Constitució, on l'actor de Torroella Joan Massotkleiner llegirà el manifest.