divendres, 13 de juny del 2008

D. Espadalé.: «Aquest any hem arribat a una situació límit i no es pot repetir»

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/entrevistes/index.html?p_idcmp=2894034

Defensa que és imprescindible el retorn de cabal del Ter i que cal una solució definitiva, que inclouria la interconnexió entre conques

-Quines conseqüències té per a l'economia gironina el transvasament del Ter?
- «El més evident és que falta aigua per regar els camps. Les comarques gironines tenim la zona agrícola més important després de les terres de Lleida i el delta de l'Ebre. També n'hauria resultat perjudicat, si no hagués plogut, el sector turístic. Però no podem estar sempre pendents de si plou o no. Qui ens diu que l'any que ve plourà? Com a mínim podem assegurar que aquest any el temps ens ha acabat fent un favor.»

- Quant temps es pot aguantar aquesta situació?
- «Aquest any hem arribat al límit. Si no hagués plogut no hauríem aguantat. Per tant, no es pot repetir aquesta situació any rere any. Cal una solució definitiva. Les dessalinitzadores en són una, però nosaltres també pensem en altres solucions, com ara l'aportació del Roine i la interconnexió de conques. En aquest punt es topa amb l'oposició de les Terres de l'Ebre. Però el que és clar és que tenen més aigua a l'Ebre i si nosaltres col·laborem ells també ho haurien de fer. Perquè amb la dessalinitzadora del Prat, que entrarà en funcionament l'any que ve, només es resol una part del problema.»

- Veu possible recuperar cabal del Ter a mitjà termini?
- «Aquest és el nostre desig! Les vegades que he parlat amb el president Montilla li he insistit en aquest tema. Les comarques gironines necessitem com a mínim el cabal que marca la llei del 1959, que són 3 m³/s. Diu la Generalitat que això serà possible amb l'entrada en servei de la dessalinitzadora del Prat. Però cada any creix la població i creix el turisme, i em fa por que amb aquesta instal·lació no n'hi hagi prou.»

- Participaran activament en la manifestació de demà?
- «La Cambra de Comerç forma part de la Plataforma del Ter i estem d'acord en la recuperació de cabal del riu per a les comarques gironines. Encara no hem decidit si assistirem a la manifestació però estem d'acord amb totes les reclamacions que es fan.»

- La indústria pot estalviar aigua?
- «Per descomptat. Abans de la sequera vam signar un conveni amb l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per fer un estudi de sistemes o maneres de reutilitzar l'aigua en les indústries. El resultat va demostrar que és possible i que es poden arribar a estalviar 38 hm³ a l'any si s'apliquen aquestes mesures. I en el sector de la petroquímica de Barcelona se'n podrien estalviar 20 més. Per tant, estem parlant de 58 hm³. I les cambres estem treballant de valent en aquest tema.»

- Està parlant de propostes teòriques. Quan es començaran a aplicar?
- «S'han fet proves pilot a Igualada, Vic i a la zona del Tordera, i han donat molt bons resultats. Ara s'ha d'anar implantant a la resta del territori. Tenim constància que la Generalitat té ganes d'apostar per aquest tema i d'invertir-hi. I per a la indústria l'aplicació és rendible econòmicament.»

- Creu que la manifestació de demà serà multitudinària?
-«Tothom està mentalitzat. Potser no hi ha tanta preocupació com fa dos mesos, però entre tots hem de solucionar aquest problema. Si pressionem junts, segur que es resoldrà.»

ANNA PUIG