dijous, 10 d’abril del 2008

Baltasar admet que no negocia com rebre aigua amb el ministeri

http://paper.avui.cat/article/societat/122520/baltasar/admet/no/negocia/rebre/aigua/amb/ministeri.html

El conseller reconeix que no hi ha diàleg entre les administracions sobre la sequera

Torna a rebutjar la viabilitat de la connexió Tarragona-Barcelona

Joaquim Elcacho

El departament de Medi Ambient desconeix del tot les propostes que estudia l'administració central per evitar les restriccions d'aigua a Barcelona, segons va reconèixer ahir el conseller Francesc Baltasar en la seva compareixença al Parlament. Baltasar va repetir davant els diputats la llista de propostes i actuacions del govern contra la sequera i va reiterar que el transvasament puntual del Segre al Llobregat pel túnel del Cadí és l'única alternativa viable per evitar restriccions.

Preguntat sobre les propostes que estudia l'administració central, una de les quals consistiria a connectar les xarxes del Consorci d'Aigües de Tarragona (minitransvasament de l'Ebre) i d'Aigües Ter-Llobregat, Baltasar es va limitar a indicar que el govern "no administra ni dirigeix d'acord amb conjectures ni articles periodístics" i que "si el govern central fa alguna proposta viable, aquesta serà estudiada clarament".

Baltasar va tornar a deixar en evidència les diferències amb el govern de Rodríguez Zapatero quan va afirmar que "no creiem que toqui a l'agenda parlar del transvasament del Roine; és de mal gust treure aquest tema, ja que estem parlant de mesures contra la sequera, no d'elucubracions ni de mesures per ser adoptades més enllà del 2025".

El conseller va reiterar també que el seu departament està obert a tot tipus de propostes excepcionals per fer front a la sequera, sempre que compleixin les condicions de ser viables en el temps (han d'estar en marxa abans de l'octubre) i reversibles ("que no hipotequin el futur del país"). Tot i amb això, Francesc Baltasar va donar a entendre que les úniques actuacions viables i reversibles són les proposades pel seu departament. En aquest sentit, ahir no parlar de propostes com ara l'extracció d'aigua de les mines de Fígols (CiU) i la perforació de nous pous antisequera (Fundació Nova Cultura de l'Aigua, FNCA) i va menysprear la connexió Cunit-Cubelles (Col·legi d'Enginyers de Camins, Canals i Ports).

Aprofitar-se dels experts

Francesc Baltasar va afirmar al Parlament que Narcís Prat, catedràtic d'ecologia i assessor del mateix conseller, "està ara a favor de la proposta" de transvasament del Segre pel túnel del Cadí. Baltasar es referia possiblement a un informe de la FNCA -a la qual pertany Narcís Prat- en què s'indica que aquesta proposta és viable si es donen unes determinades condicions (que de moment no han estat acceptades per Medi Ambient). Amb tot, les úniques declaracions públiques de Narcís Prat fins ara són que "transvasar el Segre des del Cadí és la pitjor opció" (vegeu l'AVUI del 20 de març).

D'altra banda, el departament de Medi Ambient va puntualitzar ahir que s'oposa només a la instal·lació de grans vaixells dessalinitzadors (algun dels quals s'alimenta amb reactors nuclears) i, per contra, accepta l'estudi de la proposta de la FNCA d'instal·lar petites dessalinitzadores mòbils, segons la versió facilitada a l'AVUI.