dissabte, 19 d’abril del 2008

De la Vega diu que seria ´imperdonable i irresponsable´ no dur aigua a Barcelona

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008041900_6_260724__Catalunya-Vega-seria-imperdonable-irresponsable-aigua-Barcelona

El president de l'Aragó afirma que no és un transvasament perquè no toca la conca de l'Ebre

Efe/DdeG, Madrid/Terol
La vicepresidenta primera del Govern, María Teresa Fernández de la Vega, va dir ahir que seria "imperdonable i irresponsable" no portar aigua a Barcelona, i va recordar que l'opció elegida per fer-ho s'ha posat en marxa en anteriors ocasions per assegurar el subministrament en ciutats com Benidorm o València. Així ho va exposar la vicepresidenta Fernández de la Vega després del Consell de Ministres, que va aprovar el decret-llei que regula la conducció d'aigua des de Tarragona fins a la localitat barcelonina d'Abrera, una nova infraestructura que es construirà en sis mesos i en la qual s'invertiran 180 milions d'euros.
De la Vega va subratllar la importància d'evitar "prejudicis i falsedats que crispen i enfronten uns espanyols amb altres", i va incidir que les mesures aprovades ahir responen a una situació d'emergència per evitar que els ciutadans de Barcelona -va dir- es puguin trobar a l'octubre sense aigua per beure. Va xifrar en cinc milions de persones les qui tindrien problemes de subministrament si persisteixen els problemes derivats de la sequera, i va dir que "un Govern responsable" ha d'atendre aquesta situació d'emergència i actuar "amb decisió".
La vicepresidenta va explicar que els governs central i català van estudiar diferents alternatives per garantir el subministrament a Barcelona i es va mostrar convençuda que l'elegida és "la millor opció" i la més sostenible, ja que no se'n detreurà "ni una sola gota més de l'Ebre" i no influirà sobre el cabal de l'Ebre. Va destacar a més que es tracta d'una solució "temporal" que no tindrà efectes mediambientals, perquè s'utilitzarà el traçat de l'autopista AP-7. La nova conducció Tarragona-Abrera, va dir De la Vega, és "igual" que altres conduccions que s'han utilitzat amb anterioritat, i va qualificar per això de "sorprenent" i "lamentable" que es pretengui "humiliar" els barcelonins "per reclamar exactament el mateix que van tenir, amb tot el dret i quan ho necessitaven, els ciutadans de València o Benidorm". "Els ciutadans de Barcelona tenen els mateixos drets que qualsevol altre ciutadà", va subratllar.
De la Vega va insistir també que no s'extreu més aigua de l'Ebre, sinó que es tracta d'aigua de la qual ja disposen els regants del Delta, perquè "no estem parlant d'un transvasament, sinó de conducció", que servirà per "conduir aigua ja en circulació". La vicepresidenta va precisar que la sequera que ha afectat Espanya en els últims quatre anys, "una de les pitjors de la història", ha obligat el Govern a posar en marxa "mesures estructurals" i a aportar "solucions per a tots i per sempre".
Això no obstant, va apuntar, en el futur Espanya haurà d'afrontar el debat de l'aigua per garantir d'una manera estructural l'aigua per a consum humà i per a reg, cosa que "no es pot fer des de la confrontació ni parlant de guerra, sinó des de la serenitat i el diàleg i sense anteposar els interessos electorals als interessos dels ciutadans", va advertir.
Va assegurar que la ministra de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, Elena Espinosa, ha estat en contacte amb totes les comunitats autònomes i que avui es reunirà amb tots els responsables autonòmics, perquè l'Executiu "aposta pel diàleg, el treball ben fet i la solidaritat", va insistir. Va explicar que s'utilitzarà la cessió de drets dels regants i va assegurar que "no hi haurà problemes". Així mateix va anunciar que els responsables de Medi Ambient convocaran a una reunió a les comunitats de regants del riu per tancar els acords.
Iglesias diu que no és transvasament
Precisament el president del Govern d'Aragó, el socialista Marcelino Iglesias, va dir ahir que el projecte de proveïment d'aigua a Barcelona "no és un transvasament", perquè, segons li han assegurat, "no es toca la conca de l'Ebre". Iglesias va insistir que aquest projecte no té "afeccions" a la conca de l'Ebre ja que el que estableix és la distribució de "els cabals de quatre metres cúbics per segon que estaven assignats des de 1981", i que, per tant, són excedents de "concessions internes" dels regants.
D'altra banda, Iglesias va recordar que els presidents populars del País Valencià i de Múrcia, Francisco Camps i Ramón Luis Valcárcel, han donat suport a aquesta solució per a l'àrea de Barcelona, encara que ho hagin fet per tornar a treure a la llum "el vell plantejament" del transvasament de l'Ebre del Pla Hidrològic Nacional (PHN) del popular José María Aznar, ja derogat.
"Ells reivindiquen un transvasament del qual nosaltres no som partidaris", un projecte que, va recordar, pretenia transferir des de l'Ebre a Barcelona, València, Múrcia i Almeria 1.050 hectòmetres cúbics.