diumenge, 13 d’abril del 2008

El govern es fa enrere i prendrà aigua de l'Ebre per evitar talls a l'octubre

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2815682

La canonada entre Tarragona i Olèrdola costa 150 milions i serà reversible

EMMA ANSOLA AGÈNCIES. Barcelona

Els governs català i espanyol tancaran la setmana que ve un acord per portar aigua de l'Ebre des de Tarragona cap a l'àrea de Barcelona a través d'una canonada de 60 quilòmetres des d'un dels dipòsits de Tarragona fins al d'Olèrdola (Alt Penedès), on es farà la connexió amb Aigües Ter-Llobregat (ATLL). Les negociacions, però, es preveuen ara difícils amb els regants, amb qui els governs hauran de pactar el preu per unes dotacions d'aigua que el mateix executiu va anul·lar el 2005, quan va rebutjar la interconnexió.

El govern català espera ara que l'Estat li faci arribar les condicions tècniques del projecte perquè les obres s'adaptin a les característiques de «temporalitat» i «reversibilitat» que reclama l'executiu i que formaven part del projecte de transvasar aigua del Segre. Segons informacions publicades ahir a El Periódico, el traçat es farà per l'autopista AP-7 fins a Vilafranca del Penedès aprofitant les obres en aquell tram de l'autopista. La canonada s'instal·larà en un dels laterals i no serà soterrada. El govern català, que ja havia estudiat aquesta alternativa, calculava que el temps requerit per fer l'obra seria de 21 mesos però ara espera que el govern de l'Estat es comprometi a fer-la en els sis mesos que falten per arribar a les restriccions d'aigua si continua la falta de pluges.

Un altre aspecte del projecte estatal és el cost d'aquestes obres, que segons La Vanguardia serà de 150 milions d'euros. Les obres per portar aigua del Segre tenien un cost de 45 milions d'euros i ja quan ho va proposar el govern va rebre crítiques per l'alt cost d'un projecte que havia de ser reversible. El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, durant la compareixença de dimecres passat al Parlament també va assenyalar que el govern hauria de tenir en compte el cost del projecte que presentés el govern de l'Estat, que segons ell havia de ser «raonable».

Per portar a terme la interconnexió de xarxes entre el CAT i ATLL per Tarragona i Olèrdola caldrà un decret del Consell de Ministres per modificar la llei del minitransvasament, que prohibia que l'aigua sortís de la demarcació de Tarragona.



ACORD AMB ELS REGANTS
Un altre esglaó important que hauran de superar els governs català i espanyol és l'acord amb els regants, una comunitat en el si de la qual ja hi ha divergència d'opinions pel que fa al transvasament d'aigua cap a Barcelona. A més, si finalment acceptessin la portada d'aigües cap a Barcelona, els regants de l'Ebre reclamen que se'ls pagui per l'aigua. Una de les raons que esgrimeixen és que, malgrat que actualment ja reben prop de quatre milions d'euros anuals per les dotacions, el conveni del 2001 els compensava amb 1,8 milions d'euros més i obres de millora al Delta per la interconnexió de xarxes que el govern de CiU preveia fer per portar aigua cap a Barcelona. L'actual govern va rescindir el contracte precisament perquè rebutjava la interconnexió de xarxes. Les obres de millora per modernitzar els regadius també continuen pendents, i així ho posaran sobre la taula.

L'àrea metropolitana de Barcelona creu que aquesta reivindicació dels regants és un abús, ja que considera que els regants cobrarien dues vegades per l'aigua. La setmana passada els regants de l'Ebre es van reunir amb responsables de l'ACA, però de la reunió no va sortir cap acord.