dimecres, 16 d’abril del 2008

La Cambra de Comerç anima les empreses a utilitzar aigua regenerada davant les mancances

Font: Diari de Girona

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008041600_3_259968__COMARQUES-Cambra-Comer-proposa-empreses-utilitzar-aigua-regenerada

S'ha fet una prova pilot a la conca de la Tordera, amb algunes empreses gironines

L.F.G., Girona.

La Cambra de Comerç de Girona va organitzar ahir una jornada sobre la reutilització de l'aigua per animar les empreses i indústries a utilitzar aigua tractada en els seus processos productius, davant la situació de sequera actual. El Consell de Cambres de Catalunya ha tirat endavant juntament amb l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) un programa específic per a la reutilització d'aigües tractades en processos industrials, i ja s'ha realitzat amb èxit una prova pilot a empreses de la conca de la Tordera -alguna de les quals era gironina-, Igualada i Vic. Segons va explicar el president de la Cambra, Domènech Espadalé, l'aplicació d'aquest programa permetria estalviar 58 hectòmetres cúbics d'aigua anual.

La reutilització d'aigua pot venir per dues vies: d'estacions depuradores i de circuits interns de regeneració situats dins de les mateixes empreses. Espadalé va dir que les empreses gironines poden trobar molt interessant aquesta proposta i per això va fer una crida a què s'hi adhereixin, ja que en els programes pilot s'ha demostrat el seu bon funcionament. "És un tema de molt interès per la indústria, però també per a tota la societat en general", va assenyalar.

Per part de l'ACA, Jesús Martínez va explicar que la Generalitat està elaborant un programa de reutilització de l'aigua, que encara està en fase d'esborrany. Aquest programa inclouria actuacions de regeneració en l'àmbit industrial, ambiental, municipal i agrícola, entre altres. En aquest sentit, va assenyalar que dins d'aquest esborrany ja hi ha incloses les propostes de cinc ajuntaments gironins: Portbou, Port de la Selva, l'Escala (Alt Empordà), Castell-Platja d'Aro (Baix Empordà) i Tossa de Mar (la Selva).

Durant la jornada, Martínez va explicar que a Catalunya es depuren cada any 690 hectòmeres cúbics d'aigua i que la voluntat és que l'aigua que s'utilitza per a indústria i agricultura sigui cada cop més regenerada, per tal d'optimitzar els recursos. Una altra opció és recarregar els aqüífers.

La representant del Consell General de Cambres, Montse Monedero, va exposar les diferents experiències que s'han dut a terme per a la regeneració d'aigua en els sectors industrials. Monedero va indicar que aproximadament un 99% de les empreses catalanes ja compten amb depuradora pròpia, i va confiar que es pot arribar a reutilitzar entre un 70-75%, mentre que el 25-30% restant podria arribar per altres canals com ara les estacions públiques. La representant de les Cambres es va mostrar confiada que la reutilització de l'aigua per a usos industrials pot ser possible, i de moment ja se n'han tirat endavant algunes experiències. Monedero va explicar algunes de les alternatives a la gestió actual, que passen per la recuperació i reutilització interna o inividual, la reutilització en cascada i la gestió integral del cicle de l'aigua.

Finalment, Josep Gestí, del Consell Comarcal de la Selva, va donar a conèixer el projecte Selwa, que des de fa un any està intentant afermar el compromís de la comarca amb la bona gestió dels recursos hídrics. Aquest projecte està dirigit als sectors productius, sectors urbans, per canalitzar el patrimoni cultural i natural de l'aigua i treballar directament amb el cicle de l'aigua.