dilluns, 14 d’abril del 2008

Els regants del Baix Ter es queden sense cabal fins setembre

Font: Diari de Girona

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008041400_3_259490__COMARQUES-regants-Baix-queden-sense-cabal-dara-fins-setembre

J. Bohigas/EP/ACN, La Cellera.

Unes 200 persones es van manifestar ahir al Pasteral -que pertany a municipi de la Cellera de Ter- per reclamar el "retorn" de l'aigua del Ter cap a les comarques de Girona. Segons van explicar els afectats, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va entregar dijous als regants del Baix Ter una previsió de desembassament en què no els destina cabal des d'abril i fins al pròxim mes de setembre. També segons els regants, l'ACA va explicar que hi ha previstes mesures alternatives que, de cap de les maneres, satisfan els afectats. La protesta, que va ser convocada per les citades comunitats de regants, Unió de Pagesos (UP) i Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), va tallar la carretera C-63 abans de que es fessin uns parlaments reivindicatius.

Els organitzadors van incidir en les conseqüències de l'actual sistema de transvasament -trencament de l'ecosistema, implicacions econòmiques en els empresaris agrícoles del territori...- anunciant la "mort" del riu Ter. El Pasteral té un alt valor simbòlic a causa que és el punt en què s'inicia la captació de l'aigua que va cap a Barcelona. Els convocants, que van exhibir pancartes i llançar consignes en què criticaven com l'adminstració pública està gestionant l'aigua, van explicar que la problemàtica actual deriva del fet que la llei de 1959 -que determina el cabal que s'extreu del Ter i que va a Barcelona- no s'està complint.

Demanaran a l'ACA que rectifiqui i, en cas contrari, ho portaran als tribunals. Els afectats, amb presència de les set comunitats de regants, van mostrar indignació per la falta de previsió de la Generalitat en el "repartiment" de l'aigua del Ter. En aquest sentit, el responsable de qualitat alimentària d'UP, Antoni Casademont, va afirmar que estan en contra "de tots els transvassaments". Feia referència a la captació d'aigua de l'Ebre per destinar-la a Barcelona. Casademont va defensar l'axioma que l'aigua pertany a la conca d'on és originària. Creu que la Generalitat hauria d'"aclarir les incògnites" sobre com afrontarà la sequera perquè està provocant "angoixa" entre els regants i agricultors del Ter.

Portaveu

El portaveu de la comunitat de regants del Baix Ter, Narcís Illa, va subratllar l'alta proporció de l'aigua del Ter que va a Barcelona -"dels 12 metres cúbics per segon que passen per aquí, se n'enduen vuit, nou i a vegades, deu"- i, per tant, que era necessari un canvi. "Nosatres tenim tot el dret del món a tenir aigua en condicions, potable i constant durant tot el dia", va justificar. Segons Illa, la llei de 1959 reconeix que, en primer lloc, hi ha "l'abastament de les comarques de Girona" i, això, "no s'està complint". Illa va alertar que s'està posant en perill la productivitat d'explotacions a causa d'una disfunció greu en com saber gestionar els recursos hidrícs.

Alguns dels regants afectats havien reconegut abans del parlament d'Illa que no s'havien de produir enfrontaments entre territoris. És el cas del president de la comunitat de regants de Bescanó, Salt i Vilablareix, Salvador Gispert-Saüch. Però, alhora, comentava que Girona havia estat excessivament "solidària" amb l'aigua. També reclamaven un major compromís de les institucions gironines envers el problema.