divendres, 25 d’abril del 2008

L'aigua que Barcelona rebrà de l'Ebre costarà 13 milions

Negocien la cessió de drets de regants de fora de Catalunya

Medi Ambient descarta, de moment, la reutilització de la nova canonada

Joaquim Elcacho

El Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) cobrarà entre 12 i 14 milions d'euros pels aproximadament 30 hectòmetres cúbics d'aigua que es transvasaran a partir de la pròxima tardor a l'àrea de Barcelona -si la pluja no hi posa remei- per evitar les restriccions, segons els càlculs facilitats ahir pel director de l'Agència Catalana de l'Aigua, Manel Hernández, i el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar. Aquesta quantitat -que haurà de ser abonada per l'empresa pública Aigües Ter-Llobregat, dependent de Medi Ambient- correspon a la tarifa d'abastament fixat pel CAT per al conjunt dels seus usuaris actuals.

El pagament d'aquesta tarifa (uns 40 cèntims d'euro per metre cúbic) és independent del cost que finalment tingui la construcció de la canonada des de Tarragona fins a Olèrdola, que segons els càlculs més recents podria superar els 180 milions d'euros.

També, a banda d'això, s'haurà de sumar la quantitat que haurà d'abonar l'administració als regants (en efectiu o en obres compensatòries) per la compra dels seus drets sobre l'aigua. Aquesta compra (o cessió) de drets pretén aconseguir que els regants de l'Ebre deixin de fer servir aquest any una quantitat d'aigua equivalent a la que es transvasarà a Barcelona. D'aquesta forma, el delta de l'Ebre rebrà en conjunt el mateix volum d'aigua que hauria aconseguit si no s'hagués fet el transvasament a Barcelona.

Reunió a Saragossa

Representants de la Generalitat, el govern central, la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre i els regants de tota la conca de l'Ebre es reuniran avui a Saragossa, precisament, per obrir negociacions sobre aquesta compra de drets. La novetat és que si fins ara s'estudiava que la compra havia d'afectar només les conques catalanes de l'Ebre, la negociació s'ha obert ara a comunitats de regants de la conca de l'Ebre de fora de Catalunya.

Aquest canvi pot ajudar a reduir el cost de l'actuació però, d'altra banda, podria produir enfrontaments entre comunitats de regants. Indirectament, aquesta negociació incomoda l'administració central perquè es tem que representants del País Valencià i Múrcia demanin que s'apliqui també a ells la possibilitat d'adquirir drets de regants de l'Aragó, la Rioja i Navarra.

Els responsables de l'ACA i Medi Ambient, d'altra banda, van afirmar ahir que, de moment, no es pot parlar d'una possible reutilització de la canonada Tarragona-Olèrdola per donar servei a la futura dessalinitzadora de Cunit. Curiosament, aquesta reutilització ha sigut proposada pel president del CAT, Daniel Pi, d'ICV.