diumenge, 20 d’abril del 2008

Nadal critica que es regionalitzi el debat al voltant de l´aigua

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008042000_3_260840__Comarques-Nadal-critica-regionalitzi-debat-voltant-laigua

Diu que està esquerdant la cohesió nacional

R.Reyner, Girona.
"No es pot dir que Barcelona és la culpable de tots els mals de Catalunya. No m'agrada aquest debat regional català respecte l'aigua". Així de contundent es va mostrar ahir el conseller de Política Territorial i Obres Públiques i president de la federació gironina del PSC, Joaquim Nadal, en l'acte de presentació del llibre Una idea de Catalunya, que és un recull d'articles fruit de les conferències organitzades per Convenció pel futur, un col·lectiu de persones catalanistes i d'esquerres lligat a Nou Cicle, la branca més federalista i catalanista del PSC.
A l'obra hi apareixen articles de Nadal, Pia Bosch, Lluís Maria de Puig, Ferran Mascarell i Jordi Font, entre d'altres. Tots ells van explicar ahir a Girona quin és el seu diagnòstic i quin el seu pronòstic de Catalunya des d'un punt de vista d'esquer?res i alhora global. L'exalcalde de Girona, que va tancar l'acte, va opinar que, malgrat que el llibre -el primer d'una sèrie promoguda per Convenció pel futur- ofereix poques solucions, és "una bona aportació on hi ha molta anàlisi". En aquest sentit, va destacar que els resultats que han obtingut els socialistes catalans en les eleccions generals "són viscuts per determinades concepcions del nacionalisme com un moment de crisi".
Catalunya no és Kosovo
"Però Catalunya no és Kosovo i Espanya no s'assembla gens a l'antiga Iugoslàvia", va insistir Nadal, "i Barcelona no és Cardiff ni Catalunya és el País de Gal·les", va continuar. Per això "l'independentisme de cul de sac és la solució menys realista i menys plausible", va afirmar. I per això, va dir, el debat regionalitzat sobre l'aigua a Catalu?nya no és bo i "està esquerdant la cohesió nacional".
Per la seva banda, Mascarell, que va demanar als assistents que comprin el llibre per Sant Jordi, va subratllar que a Catalunya li cal un projecte, força social i un escenari on arribar. Els dos primers, va dir, no existeixen -i va reiterar que l'actual debat de l'aigua reflecteix la realitat catalana-mentre que pel que fa al tercer, va afirmar que "per nosaltres, els socialistes catalans, el federalisme plurinacional és on cal arribar". Tot seguit va aclarir que aquest no és el mateix escenari on volen arribar els socialistes espanyols.
Evitar el "meliquisme"
El senador i President del Consell d'Europa, Lluís Maria de Puig, va instar els catalans a evitar el "meliquisme" -ni de país ni de partit- i, en una clara al·lusió a ERC, va afirmar que "un país no pot dependre de si un senyor guanya un congrés o no".
Per la seva part, Jordi Font, encarregat de compil·lar els articles, va insistir en el repte de "cohesionar Catalunya", i per fer-ho, va dir, cal substituir la idea de multiculturalitat per la d'interculturalitat. Perquè, segons va ressaltar, el catalanisme "no és el radicalisme d'una minoria, sinó la mobilització d'una gran majoria".