divendres, 11 d’abril del 2008

El PSC garanteix que les obres del transvasament del Segre començaran d'aquí quinze dies

Font: Vilaweb
http://www.vilaweb.cat/www/noticia?p_idcmp=2812596

Les pluges endarrereixen l'emergència per sequera a l'1 de maig

El secretari d'Organització del PSC, José Zaragoza, ha garantit que el govern català començarà les obres del transvasament del Segre com a màxim d'aquí una setmana i mitja, si abans no sorgeix una alternativa viable. Zaragoza ha recordat que el govern espanyol només té competència per autoritzar el transvasament d'aigua però no pas per fer les obres, i ha ressaltat que un cop estigui feta la infrastructura i faci falta aigua de boca, cap govern gosaria tancar l'aixeta.

L'emergència, endarrerida

A tot això, el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, ha informat que, gràcies a les pluges dels darrers dies, l'entrada en fase d'emergència per la sequera s'ha endarrerit fins a l'1 de maig. Fins ara, estava previst entrar-hi a la segona meitat de l'abril. Baltasar també ha dit que si es complien les previsions de pluges per la propera quinzena, l'emergència es podria endarrerir entre un mes i mig i dos mesos més.

Baltasar també ha informat que entre el juny i el juliol estarà construït un canal de vuit kilòmetres per portar l'aigua de la Depuradora del Llobregat a la planta potabilitzadora de Sant Joan Despí, que aportarà 2,5 hectòmetres cúbics mensuals. La infrastructura costarà vint-i-vuit milions d'euros.

El govern català i l'espanyol topen pel Roine

Els governs català i espanyol no només discrepen pel transvasament del Segre, sinó que també ho fan pel del Roine. El president Montilla ha refusat avui, un cop més, el transvasament del Roine, malgrat que el candidat a president del govern espanyol, Rodríguez Zapatero, vol estudiar el projecte. Avui, el diari La Vanguardia informa que el govern espanyol ha començat els contactes amb el francès per estudiar la infrastructura, cosa que la Moncloa ha negat.

El Comitè de Regions, a favor dels transvasaments

D'altra banda, el Comitè de Regions de la Unió Europea ha aprovat avui l'informe per combatre la sequera del president de la Generalitat Valenciana, Francesc Camps, malgrat l'oposició de Catalunya i de les Illes, a més de bona part de les regions socialistes europees. El text defensa els transvasaments d'aigua excedent com a mesura de solidaritat i sempre que garanteixi una millora del medi. Això sí, l'informe advoca pels intercanvis d'aigua dins dels estats membres.

El president Camps s'ha mostrat molt satisfet, perquè considera que el Comitè de Regions ha avalat exactament les seves tesis. 'No hi ha alternativa als transvasaments', ha reblat Camps.

Tot amb tot, convé de recordar que els informes del Comitè de Regions no tenen valor jurídic, sinó merament consultiu.