divendres, 11 d’abril del 2008

Entitats ecologistes es querellen contra el director de l´ACA per prevaricació

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008041100_3_258950__Comarques-Entitats-ecologistes-querellen-contra-director-lACA-prevaricacio

L'acusen d'ordenar l'inici del transvasament del Segre sense les autoritzacions

Efe/DdeG, Barcelona.

Diverses entitats ecologistes van interposar ahir una querella criminal contra el director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Manel Hernández, per un presumpte delicte de prevaricació, ja que consideren que ha ordenat l'inici de les obres del transvasament del Segre sense les pertinents autoritzacions. Els querellants, les organitzacions Gepec, Ipcena i la Federació Ecologistes de Catalunya, consideren que existeixen "dades més que suficients" que demostren que la Generalitat, a través de l'ACA, ha iniciat estudis topogràfics, establert contractes amb empreses i començat les obres del transvasament del Segre d'amagat i al marge de la llei.

Els denunciants van explicar, en aquest sentit, que abans que la Generalitat emprengui qualsevol obra cal que el Govern central aprovi el corresponent Decret llei i que la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, ens gestor de les conques intercomunitàries, atorgui la pertinent autorització. El govern català, a més, ha de fer públic l'informe d'impacte ambiental del projecte i disposar del permís de l'ajuntament de Isòvol (Cerdanya), que és d'on es captaria l'aigua del Segre.
La Generalitat, segons va indicar Joan Vázquez, d'Ecologistes de Catalunya, "requeriria d'uns sis mesos per complir tots els requisits establerts", si bé Manel Hernández ha expressat reiteradament la seva intenció de no complir els tràmits i iniciar les obres a mitjans d'abril, perquè estiguin llestes a la tardor.
La Federació Ecologistes de Catalunya, Gepec i Ipcena van presentar la querella als jutjats de la Seu d'Urgell (Alt Urgell) per un presumpte delicte de prevaricació contra Manuel Hernández i "tots els possibles coautors, còmplices i encobridors" d'aquesta suposada conducta delictiva.

Vázquez va precisar que la querella es dirigeix contra Manel Hernández perquè, a diferència del conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, no és aforat i és el responsable de "signar els contractes" de l'Agència Catalana de l'Aigua.
Els ecologistes, que rebutgen "totalment" aquest transvasament, encara que sigui temporal, van acusar el govern català de mentir, d'ocultar informació, d'actuar de manera irresponsable i d'apel·lar a un fals escenari d'emergència per la sequera, en què encara no s'ha entrat, per justificar les obres. "En qualsevol país normal això faria dimitir a tot un govern de manera immediata, per higiene i responsabilitat política. Però en aquest país mai no dimiteix ningú", va assenyalar Vázquez.
Més ferm en les seves reivindicacions va estar Josep Moner, secretari de la Federació, que va afirmar que l'actual conselleria de Medi Ambient "hauria de dimitir" en bloc. "No pot ser que hagi un equip que tingui tan poc nivell i tan poca capacitació", va afegir.

Les organitzacions ambientalistes sostenen que la Generalitat, en comptes d'impulsar transvasaments que només propicien "la guerra de l'aigua", hauria d'apostar per canviar el model territorial, perquè les indústries, una de les principals consumidores d'aigua del país, s'instal·lin allà on hi ha recursos hídrics.

Captar aigua de les indústries

"Cal esponjar la regió metropolitana i situar la demanda allà on hi ha oferta", va apuntar Joan Vázquez, que va animar la Generalitat a captar aigua de les indústries i no dels pagesos per garantir el subministrament a Barcelona. En la roda de premsa també va participar Mariona Aragó, una veïna de Bellver de Cerdanya, municipi adjacent a Isòvol, que va qualificar d'"atemptat" contra la dignitat del poble els plans de transvasament del Segre.

"Ens sentim enganyats, confosos i traïts. Aquest projecte suposa un greu atemptat a la nostra indústria, a la nostra ecologia, a la nostra agricultura, a la nostra ramaderia i al nostre turisme", va declarar Aragó, que es va mostrar convençut que darrere d'aquesta "maniobra" s'amaga "algun negoci o infraestructura lúdica" que la Generalitat vol impulsar.