divendres, 29 de febrer del 2008

Baltasar diu que el retorn del cabal al Ter no s´iniciarà fins la segona meitat del 2009

El conseller de Medi Ambient, l'ACA i el Consorci Alba-Ter es van reunir ahir a Celrà

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2980_3_250549__COMARQUES-Generalitat-retarda-retorn-cabal-fins-segon-semestre-2009

R.R.B., Celrà

El conseller de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya, Francesc Baltasar, va assegurar ahir a Celrà que el retorn del cabal al riu Ter des de les comarques de Barcelona començarà la segona meitat de l'any que ve. Serà, va dir, coincidint amb la posada en marxa de la nova dessalinitzadora del Prat de Llobregat, de la qual s'obtindrà uns 60 hectòmetres cúbics d'aigua anuals, "l'equivalent a un embassament de tipus mitjà-gran de Catalunya", segons Baltasar. El conseller, acompanyat del director de l'Agència Catalana de l'Aigua, Manel Hernández, i del delegat del Govern a Girona, Jordi Martinoy, va reunir-se a Celrà amb l'alcalde d'aquesta població i president del consorci Alba-Ter, Francesc Camps, qui va dir que l'ens valorarà avui la trobada amb Baltasar. Respecte a la disminució de la pressió sobre el riu Ter, i preguntat sobre si això pot implicar eliminar el transvasament, el titular de Medi Ambient va afirmar que "no hem de posar cap límit".

En la declaració institucional que va pronunciar després de la reunió, Baltasar va destacar que el riu Ter "suporta una explotació ingent", i va "reconèixer i agrair" el "paper fonamental" del riu en el desenvolupament social i econòmic del conjunt del país. A més, va indicar que el compromís de Medi Ambient per reduir gradualment la sobreexplotació del Ter "és avui més ferm que mai". Malgrat tot, l'única dada que va concretar va ser que el retorn del cabal començarà la segona meitat de l'any que ve, alhora que va assegurar que "no ens hem de posar cap límit" en la disminució de la pressió sobre el riu Ter.

Pel que fa a les mesures que han de fer possible aquest retorn, el conseller les va desgranar en quatre punts: dessalinització de l'aigua marina -va anunciar que en un termini màxim de tres anys la Tordera tindrà una nova dessalinitzadora amb capacitat per a 60 hectòmetres cúbics-, reutilització, recuperació dels aqüífers i polítiques d'estalvi. Totes elles, mesures estructurals en comparació amb una que va qualificar de conjuntural: la portada d'aigua amb vaixells que, si es mantenen les condicions actuals, començarà al mes de maig.

Els regants del Baix TerRespecte a la situació dels agricultors de les poblacions de la zona del Baix Ter -als quals actualment es garanteix un 10% de l'aigua que necessiten-, Baltasar va explicar que la setmana vinent es reunirà amb ells, i va afirmar que, tot i que espera que puguin regar aquest estiu, tampoc els en pot donar "garanties plenes".