divendres, 29 de febrer del 2008

El govern no garanteix que els regants del Baix Ter puguin tenir aigua aquest estiu

El conseller Baltasar es compromet a fer que el Ter vagi recuperant progressivament el cabal a partir de mitjan 2009

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2759683

ORIOL MAS. Celrà

El govern no pot garantir que els regants del Baix Ter puguin tenir aigua aquest estiu per a les collites. Així ho va afirmar ahir el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, si bé va dir que era més optimista que la setmana passada i que espera poder trobar alguna solució al problema. Baltasar va ser ahir a Celrà en una reunió amb el Consorci Alba-Ter per discutir la reducció del transvasament del Ter cap a Barcelona i retornar cabal al riu. El conseller es va comprometre a fer que el Ter vagi recuperant progressivament el seu cabal a partir de mitjan 2009, coincidint amb la posada en servei de la dessalinitzadora del Prat. En aquest sentit, va dir que l'objectiu és reduir la màxima part del transvasament possible i, si es pot, eliminar-lo del tot.

La reunió va ser definida per Baltasar com a «interessant, positiva i profunda», i tenia com a objectiu conèixer l'opinió del territori respecte a la situació del Ter, després que en les últimes setmanes s'hagin multiplicat les peticions que demanen una reducció del transvasament cap a Barcelona. En aquest sentit, el conseller va reconèixer la «sobreexplotació» del riu i el paper que el Ter ha tingut en el desenvolupament de Catalunya. Per Baltasar, reduir la pressió del Ter és un objectiu del govern, i això serà possible a partir de la segona meitat del 2009, quan entri en funcionament la dessalinitzadora del Prat. De fet, ja s'havia dit anteriorment que els 60 hm³ que produirà la dessalinitzadora permetrien millorar el cabal del Ter Pasteral avall, però ahir el conseller s'hi va referir explícitament. A més, la construcció de més dessalinitzadores, la recuperació d'aqüífers i la reutilització i estalvi d'aigua hauran d'afavorir encara més aquesta recuperació de cabal, dins una política de captar l'aigua prop dels llocs de consum. Això serà de manera «progressiva i gradual», i sense cap límit. En aquest sentit, el Consorci –que ahir no va voler fer declaracions en espera de l'assemblea que faran avui– i la conselleria es tornaran a reunir al mes vinent, segons Baltasar, «per engegar el debat i contrastar les dades per garantir el retorn d'aigua al riu».

Pel que fa als regants, el conseller va dir que s'hi reunirà la setmana que ve, però que ara no pot garantir l'aigua de reg perquè la prioritat és el consum humà: «Ara estem en fase de discussió, però sóc més optimista que fa vuit dies i espero que els pagesos no es quedin sense aigua aquest estiu.»