dimarts, 5 de febrer del 2008

Només queda aigua per a ús domèstic

Vilaweb 5-2-08

L'estat crític dels pantans obliga a activar la fase 2 d'excepcionalitat a les conques del Ter i el Llobregat

EMMA ANSOLA. Barcelona

Els nivells d'aigua emmagatzemada als pantans continua baixant, fet que ha obligat a extremar les actuals mesures d'estalvi per tal de mantenir l'abastament d'aigua als habitatges fins al juny. La situació de les conques del Ter i el Llobregat van entrar ahir en fase d'excepcionalitat 2 –si es mantingués el descens d'aigua als pantans, la següent fase seria la d'emergència, en què ja es preveuen restriccions en l'àmbit domèstic–, que comporta la prohibició d'utilització d'aigua potable per a altres usos que no siguin els domèstics, com per exemple el reg de jardins i zones verdes (públiques i privades), piscines, neteja de carrers, i fonts.


Estalviar tota la quantitat possible d'aigua potable i arribar a la primavera sense restriccions amb l'esperança posada en les pluges d'aquesta època de l'any és l'objectiu que persegueix l'Agència Catalana de l'Aigua amb l'entrada en vigor, avui, de mesures d'estalvi més estrictes que s'aplicaran als municipis que s'abasteixen d'aigua potable del sistema Ter-Llobregat d'acord amb les pautes que marca el decret de sequera. Aquest és l'últim pas abans que, si continua el descens de les reserves als pantans, s'activi la fase d'emergència, que inclou les restriccions en l'àmbit domèstic i que es preveuen allunyar amb altres accions com ara la portada d'aigua en vaixell i la recuperació dels aqüífers.

Pel que fa al sistema Ter-Llobregat, les mesures obliguen a reduir les dotacions per a reg agrícola a una quantitat que només permeti la supervivència de l'arbrat. Els pagesos del marge dret del Llobregat, a excepció dels del Baix Ter i la sèquia de Manresa, tenen la possibilitat de substituir les dotacions d'aigua potable per aigua procedent de la depuradora del Prat de Llobregat. Quant als rius, només es mantindrà un cabal que possibilita la vida dels peixos, cabals que, d'altra banda, podrien millorar si finalment l'Agència Catalana de l'Aigua decideix injectar-hi aigua dels aqüífers que presentin més bon estat de les reserves. Pel que fa a les dotacions que controlen els ajuntaments, aquests hauran de prohibir l'ús d'aigua potable per a tots aquells usos que no siguin domèstics. Així, i a partir d'avui, no es podran regar jardins, prats, horts, zones verdes i esportives, vials, carrers, sendes i voreres, tant de caràcter públic com privat. Tampoc es podran omplir piscines, estanys, ni fonts de consum humà que no disposin de mecanismes automàtics de tancament. Finalment tampoc es podran rentar a mànega tota mena de vehicles a excepció de les empreses dedicades a aquest servei.

MUNICIPIS AFECTATS
Les mesures afecten els municipis de la regió metropolitana de Barcelona, un total de 345 municipis de les comarques de l'Alt Penedès, l'Anoia, el Baix Llobregat, el Barcelonès, el Garraf, el Maresme, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental, una de les zones més fortament poblades, amb 4,5 milions d'habitants, i els que s'abasteixen únicament del Ter, a Girona, i que són 30 municipis que engloben 200.000 persones, aproximadament. D'altra banda, 50 municipis de Catalunya s'abasteixen amb camions cisterna.

Només els embassaments de la conca de la Noguera Pallaresa han augmentat en 7 hectòmetres cúbics les seves reserves d'aigua gràcies al desglaç que ha comportat l'augment de les temperatures al Pirineu. Això ha permès a la conca de la Garona sortir de la fase d'excepcionalitat. La resta de conques continuen en fase 1 a excepció de la de la Muga, que també està en fase d'excepcionalitat 2.

Font:
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2726838