divendres, 8 de febrer del 2008

CiU tem que la falta d´aigua pels regants porti un ´conflicte social´

Diari de Girona 8-2-08

Demanaran la compareixença de Baltasar, Llena i Huguet

L.Fanals/R.Reyner, Girona.

CiU espera que el Govern de la Generalitat porti a terme de manera urgent les mesures per a pal·liar la llarga sequera que viu Catalunya, i evitar així que s'hagin de traspassar quantitats tant elevades d'aigua del Ter a Barcelona. Si no, adverteixen que la falta d'aigua pels regants del Baix Ter pot comportar uns alts nivells de crispació i fins i tot un "conflicte social".

Els parlamentaris Eudald Casadesús i Xavier Dilmé van mostrar-se ahir partidaris de començar a portar immediatament aigua en vaixells fins a Barcelona, per tal que l'àrea metropolitana quedi ben abastida i no s'hagi d'emportar tanta aigua del Ter. També van demanar al Govern català garanties que les mesures d'excepcionalitat 2 (que només permeten aigua per a usos domèstics) seran complertes per part de tots els ciutadans. Dilmé i Casadesús també exigeixen que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) faci públiques les balances hídriques, per tal de comprovar quanta aigua es transvassa realment, ja que les xifres oficials no concorden amb les d'altres experts. A més, pensen demanar la compareixença dels consellers dels departaments afectats directament o indirecta amb la sequera: el de Medi Ambient, Francesc Baltasar; el d'Agricultura, Joaquim Llena; i el de Turisme, Josep Huguet.

Un dels temes que més els preocupa, tanmateix, és la garantia d'aigua per als regants del Baix Ter, a qui dónen tot el seu suport. Per això, presentaran una proposta de resolució al Parlament per debatre el Manifest en Defensa dels Drets del Riu i que PSC, ERC i ICV "s'hagin de mullar". A llarg termini, continuen defensant que la situació per pal·liar els problemes de sequera i de pèrdua d'aigua del Ter és el transvasament del Roine.

Font:
http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2959_3_246473__Comarques-falta-daigua-pels-regants-porti-conflicte-social