dissabte, 23 de febrer del 2008

Medi Ambient subvenciona els ajuntaments que recuperin captacions d´aigua en desús

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2974_3_249334__Comarques-Medi-Ambient-subvenciona-ajuntaments-recuperin-captacions-daigua-desus

Pili Turon, Girona

La previsió que el nivell de les reserves d'aigua als embassaments encara empitjori més ha portat l'administració a buscar alternatives, com ara incentivar la recuperació urgent de captacions d'aigua que estan en desús, intensificar l'aprofitament de les que ja funcionen o crear-ne de noves. Per fer-ho, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha obert una convocatòria de subvencions adreçada als ajuntaments que estiguin connectats a xarxes d'abastament supramunicipal.

Divendres de la setmana vinent, 29 de febrer, serà l'últim dia perquè els municipis interessats en aconseguir algun d'aquests ajuts econòmics presentin la seva sol·licitud al Departament de Medi ambient i Habitatge. A l'hora de concedir-los, un dels requisits exigits per la Generalitat passa perquè les obres i l'entrada en funcionament dels pous es facin en un màxim de tres mesos; excepte quan el projecte inclogui processos de tractament d'aigües potables o siguin extracions noves, casos en què el termini s'allargarà fins a cinc mesos.Una altra mesura excepcional.

Tal com explica l'ACA en la seva convocatòria oficial, la creació d'aquesta línia de subvencions s'emmarca en les mesures excepcionals que el Govern ha adoptat davant "l'extraordinària escassetat de precipitacions" de l'any passat i el descens de les reserves d'aigües embassades. El temor a què aquesta situació empitjori ha decidit el Departament de Medi Ambient a "impulsar totes les mesures que permetin incrementar, en breu termini, la disponibilitat d'aigua dels abastaments urbans".

Tornar a posar en funcionament antigues captacions d'aigua que han quedat en desús és una de les accions pensades pel Govern català, amb l'objectiu de millorar la situació a les poblacions que s'abasteixen de xarxes externes d'àmbit supramunicipal. Per promoure la recuperació d'aquests pous, l'Agència Catalana de l'Aigua ofereix subvencions a aquells ajuntaments que acreditin tenir la concessió de les captacions que es podrien recuperar o haver-ne demanat l'autorització.

El Departament de Medi ambient ha remarcat que l'ús dels cabals que s'extreguin d'aquests pous s'haurà d'ajustar a les restriccions del decret de sequera.