divendres, 29 de febrer del 2008

L´aigua dels regants del Ter en pèrdues a la canonada

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2980_3_250550__Comarques-Laigua-dels-regants-prdues-canonada

Tània Tàpia/Acn/DdeG, Girona

L'Agència Catalana de l'Aigua ha garantit als regants del Baix Ter un 10% de l'aigua que necessiten per regar aquest estiu, un total de 4,5 hectòmetres cúbics, quantitat que s'acosta als 4 hectòmetres cúbics -11 milions de litres al dia- que perd la canonada que porta l'aigua del Ter fins a Barcelona en un any. Aquestes xifres han indignat els regants del Ter -que no poden regar tal com estableix el decret de sequera-, que han tornat a carregar contra la gestió que l'Administració ha fet de l'aigua i han recordat que porten anys advertint de les fuites i de la davallada de cabal del Ter. "No pot ser que s'enduguin el 70% del cabal mitjà d'un riu que arriba sec al mar", va explicar el portaveu dels regants, Narcís Illa.

Després de l'última reunió dels regants amb els tècnics de l'ACA, els pagesos només van aconseguir que se'ls garantís un 10% de l'aigua que necessiten per regar aquesta campanya, d'abril a setembre. Això suposa una pèrdua de 50 milions d'euros a les més de 5.000 explotacions que s'abasteixen del Ter.

Aquesta situació contrasta amb les dades que Aigües Ter-Llobregat (ATLL) ha fet públiques sobre les pèrdues d'aigua, a causa d'una dotzena de fuites a la canonada que porta l'aigua del Ter fins a la ciutat de Barcelona.

Sobre aquestes fuites, el conseller Baltasar va lamentar ahir l'expectació que han generat, tenint en compte que "3/4 parts de la canonada ja estan arreglades i l'altre quart es va començar a arranjar el maig del 2007". I va afegir que en campanya electoral hi ha coses que "es tendeixen a magnificar".